ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 05/11/2011

González critica davant el PSC la política econòmica de Zapatero

Els mítings normalment serveixen per reforçar els arguments propis i criticar els adversaris. Però per a Felipe González no. L'expresident va disparar contra Zapatero per haver cedit davant Merkel.

Pere Martí
2 min
González critica davant el PSC la política econòmica de Zapatero

L'Hospitalet."Quan vaig sentir dir a Zapatero que abaixar impostos era d'esquerres, em vaig esgarrifar", va deixar anar ahir Felipe González, que va convertir el multitudinari míting del PSC a La Farga de l'Hospitalet en una classe magistral de com l'esquerra europea hauria de sortir de la crisi. Durant la seva intervenció va dedicar més minuts a criticar Angela Merkel que a Mariano Rajoy i de les crítiques no se'n va lliurar l'actual executiu del PSOE. "No sempre estic d'acord amb Zapatero", va dir, i ho va demostrar amb pèls i senyals.

Evidenciant que n'ha vist de tots colors, va explicar que a la cancellera alemanya "li costa veure més enllà de les seves fronteres" i va denunciar "errors seriosos" en la manera com Europa està conduint la sortida de la crisi. Fins i tot va qualificar el debat de "petit i ignorant perquè ningú veu el que passa" i no va dubtar a sentenciar que "té més raó Obama que Europa". González va proposar "una recomposició de les estratègies" que passaria per preocupar-se més pel creixement econòmic i la creació d'ocupació que per les polítiques d'estabilitat pressupostària. Aquí va matisar que creu en "la disciplina pressupostària", però si la contenció és molt forta, "cauran els ingressos i serà difícil reduir el dèficit" . La seva aposta és "garantir el creixement generant ocupació sostenible a mitjà i a llarg termini".

Tot i la lliçó d'economia que es va marcar, González va baixar a l'arena electoral per disparar contra Mariano Rajoy i Josep A. Duran i Lleida i és aquí on va recollir els aplaudiments entusiastes dels cinc mil assistents -segons el PSC- que hi havia ahir a La Farga. L'ovació més gran va ser quan va sortir en defensa de l'aportació dels andalusos a Catalunya, replicant a Duran, a qui va dir que no acceptava lliçons perquè als seus 70 anys treballa "vint vegades més" que el líder d'Unió. També va ser aplaudit quan va subratllar que Mariano Rajoy ha passat per cinc ministeris i només se'l recorda pels "fils de plastilina" del Prestige.

També va fer una defensa aferrissada de l'estat del benestar i va recordar que tant l'ensenyament públic com la sanitat pública són dues "línies vermelles" que el PP no hauria de traspassar. En aquest punt va demanar als catalans que "no perdin la memòria recent" sobre els anteriors governs populars i els va cridar "a no entregar el país a una dreta que no entén res".

El pessimisme del CIS

El mal resultat del PSOE a l'enquesta del CIS va planar sobre totes les intervencions. Per intentar donar ànims, González va recordar que a les eleccions del 93 anava dotze punts per sota del PP i va acabar guanyant, i a les del 96 en tenia 14 de diferència i només va perdre d'un. La candidata, Carme Chacón, que havia intervingut abans, va apel·lar als "milions d'indecisos" per evitar una victòria del PP que posaria en risc fins i tot les prestacions d'atur. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que va obrir l'acte, va afirmar que "ni la pluja pot amb els socialistes". I ahir va ploure molt.

stats