ELS COMPTES AUTONÒMICS
Crònica 27/07/2011

El Govern s'apunta al setge a ZP i no rebaixa les peticions fiscals

El Govern no afluixa la seva pressió fiscal a Zapatero. Avui tornarà a exigir el fons de competitivitat i demanarà, a més, una moratòria dels 623 milions d'euros que ha de retornar el 2012, i l'aval al deute.

Sara González
3 min
Portaveu del reclam fiscal El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, posarà avui sobre  la taula del PSOE les reivindicacions econòmiques que  es van acordar ahir al consell executiu.

Barcelona.El Govern d'Artur Mas ho va advertir des del primer moment: en matèria fiscal, serà la gota malaia de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. I avui està disposat a demostrar-ho posant per enèsima vegada sobre la taula del Consell de Política Fiscal i Financera la reclamació dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat d'enguany, que l'Estat no vol pagar fins al 2013. No serà l'única reivindicació. Si l'Estat manté l'ajornament del pagament, el Govern també es creu amb el dret de demanar una moratòria per pagar els 623 milions d'euros que li toca abonar l'any que ve fruit de la liquidació negativa de les bestretes d'impostos cedits del 2008 i el 2009. L'actitud bel·ligerant de CiU serà la cirereta del pastís al qual s'haurà d'enfrontar el PSOE, ja que després del tsunami blau del 22-M la taula de l'estat i les autonomies estarà avui a la tarda més farcida que mai de consellers del PP, que plantegen peticions en la mateixa línia que el Govern.

Ni renúncies ni pal·liatius. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va subratllar la situació "kafkiana" dels catalans, ja que per una banda Madrid reclama les bestretes i de l'altra no paga el fons de competitivitat. En total, Catalunya deu 2.492 milions d'euros que hauria d'ingressar progressivament a les arques de l'Estat fins al 2015. Homs va explicar que aquesta és la quantitat de diners de més que va transferir l'Estat a la Generalitat els anys 2008 i 2009 en concepte d'IRPF, IVA i impostos especials perquè, negant la crisi i essent "somiatruites", va fer una previsió d'ingressos per sobre de la realitat. "Nosaltres ja vam advertir que amb el nou model de finançament tot allò que es dóna amb una mà ho treuen amb l'altra", va afirmar Homs reivindicant l'oposició al model que en el seu dia va mantenir CiU.

Davant aquests "mals càlculs" de l'executiu de Zapatero i donant per fet que el fons de competitivitat no es cobrarà aquesta legislatura, el Govern exigirà un ajornament dels 623 milions d'euros que li tocaria pagar el 2012 -aquest any ja ha hagut de desembutxacar 138 milions. El calendari fixa que els anys 2012, 2013 i 2014 haurà de pagar anualment 623 milions i el 2015, liquidar el deute del tot amb 485 milions més. Però per molt que l'executiu català es negui a pagar, el control de la caixa el té Madrid, que restarà les bestretes dels recursos que cada any transfereix a la Generalitat.

La posició del Govern va rebre ahir el suport unànime de tots els grups de la cambra catalana, inclòs el PSC, que va manifestar la voluntat d'estar al costat de l'executiu en un tema d'interès general.

Un PP en peu de guerra

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, tampoc estarà sol a Madrid. Coincidirà amb el front comú que han forjat totes les comunitats governades pel PP, que en aquest cas exigiran pagar el deute en deu anys. Mariano Rajoy va reunir ahir els seus barons per traçar l'estratègia d'atac a la política econòmica de Zapatero. Els populars consideren que allargar el termini permetrà alleugerir "els problemes de liquiditat" de les comunitats, afectades per un alt nivell de dèficit.

Per amortir el cop, el secretari d'Estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, ja va replicar a Rajoy -i, de retruc a Catalunya- que el sistema de finançament ja és "molt generós" perquè quan la liquidació és negativa l'Estat permet endarrerir un any l'inici del pagament i fraccionar-lo en quatre anys. Carbajo va recordar que quan la liquidació és positiva l'Estat paga "bitllo-bitllo". Tant el Govern com les comunitats del PP demanaran a l'executiu espanyol que avali les emissions de deute de les comunitats autònomes.

Clàusules "d'amagatotis"

Homs va aprofitar les hores prèvies a la reunió per posar de manifest les clàusules que Zapatero ha introduït "d'amagatotis" en subvencions. El portaveu va denunciar que l'Estat es nega ara a pagar unes subvencions que figuren als pressupostos generals si s'incompleixen els objectius de dèficit. També va criticar que amb els greus problemes de dèficit autonòmic l'Estat no pot decidir que els 8.000 milions d'euros addicionals que destinarà el 2012 al sistema s'han d'invertir en sanitat. És una qüestió "d'honestedat".

stats