RETALLADES A L'ADMINISTRACIÓ
Crònica 04/12/2011

El Govern accepta reiniciar la negociació amb els funcionaris

El Govern tornarà a seure a negociar amb els sindicats de la funció pública. Si fets violents com els de la presó Model no es tornen a produir, el diàleg pels ajustos es reprendrà.

F.c.
2 min

BARCELONALa vicepresidenta Joana Ortega va afirmar dimecres, quan va començar a negociar amb els funcionaris la retallada de sous i drets socials anunciada pel president Artur Mas de cara al 2012, que el Govern no s'aixecaria de la taula negociadora. Divendres, però, ho va fer arran dels greus incidents que alguns sindicalistes de presons van protagonitzar davant de la Model i que es van acabar amb una contundent càrrega dels Mossos. Ahir Ortega va afirmar que tornaran a seure mentre no es tornin a produir accions violentes.

"Tornarem a negociar sempre que no es posin en perill la vida de les persones i els serveis públics", va afirmar la vicepresidenta i consellera de Governació i Administracions Públiques, des de la Nou de Gaià, al Tarragonès. Ortega va reiterar que el Govern "vol l'acord" amb els sindicats per no haver d'imposar les retallades de manera unilateral, però que en cap cas "acceptarà xantatges" com el de la presó Model.

I el president de la Generalitat, que ahir va tenir una atapeïda agenda a les Terres de l'Ebre, va seguir en la seva línia de justificar les mesures econòmiques que ha de prendre el seu executiu. Mas va dir que davant les "fortes riuades i batalles en les quals vivim i estem sotmesos" es pot reaccionar amb actituds positives, i va assegurar que les Terres de l'Ebre en això són un exemple. "Si la gent fa les coses bé i no els espanta treballar, podem anar endavant", va manifestar a Amposta.

La càrrega dels Mossos a la Model, per dissoldre la protesta dels 250 funcionaris que es queixaven de les retallades en serveis penitenciaris, seguia creant polèmica ahir. Si divendres els sindicats de la funció pública es van queixar amargament amb l'argument que el Govern volia "dividir" els empleats públics i rebentar les negociacions, ahir els va secundar ICV-EUiA.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va declarar des de la Fira de l'Avet d'Espinelves que els agents de la policia van utilitzar "la mínima força" en la càrrega a la presó barcelonina, després que, segons l'administració, els funcionaris haguessin posat en perill la seguretat de la presó. Puig va afirmar que "cal trobar un equilibri" entre el lícit dret a manifestar-se i el funcionament dels serveis públics.

Un conseller "intolerant"

Puig va ser fortament desqualificat pel diputat d'ICV Jaume Bosch, que el va titllar d'"intolerant" per capítols com els de la Model o les càrregues contra els indignats que ara investiga la justícia. El diputat va anunciar que demanarà explicacions al conseller sobre el paper "repressiu" que està tenint el cos dels Mossos en un context de protestes per les retallades socials.

stats