Crònica 28/09/2011

El Govern ajorna pagaments per acumulació de factures

La Generalitat ha decidit ajornar uns pagaments que afecten, entre d'altres, les entitats socials. El motiu: l'acumulació de factures i venciments. La petició de crèdit no és viable si es vol complir amb el dèficit.

Sara González
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el portaveu del Govern, Francesc Homs, ahir, després del consell executiu.

Barcelona.El mes de setembre és especialment complicat a les arques de les administracions, sobretot en un context de recessió econòmica. La Generalitat ha de fer front aquests dies al pagament d'un gruix de factures -a l'agost, moltes no es trameten-, una situació que ha coincidit amb una sèrie de venciments de programes d'endeutament. Per aquesta "punta de tresoreria", el Govern ha decidit ajornar uns dos mesos diversos pagaments que afecten el finançament de les entitats del tercer sector, entre d'altres. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va insistir ahir que es tracta d'una situació "a curt termini i estrictament transitòria".

"Hem fet un exercici de prioritzacions. Posposem els pagaments perquè això ens permet fer calaix i poder pagar les factures. És, simplement, una qüestió de números", asseguren fonts del departament d'Economia, que afegeixen que es tracta de situacions "relativament normals" que també es van donar durant el 2010. "La tresoreria és una cosa que cal manejar de vegades amb fluctuacions molt ràpides", va justificar el conseller. Mas-Colell va subratllar que estan procurant que l'impacte dels ajustos acabi sent el menor possible.

Malgrat tot, l'afectació directa sobre prestacions socials ha disparat l'alarma entre les entitats del tercer sector -que treballen amb col·lectius de gent gran, infants i persones discapacitades o amb malalties mentals- que retreuen al Govern una manca de previsió. En un context de bonança, l'executiu hauria pogut demanar un crèdit, però, més enllà de les grans dificultats per obtenir-lo en plena crisi, això suposaria augmentar el dèficit.

Aquesta situació ha coincidit justament amb l'aprovació del projecte de llei d'estabilitat pressupostària, que fixa el dèficit català en un 0,14% del producte interior brut (PIB) el 2018, un percentatge que es tradueix en un límit de 280 milions d'euros i que s'avança dos anys al que preveuen pactar el PP i el PSOE per complir el que diu la Constitució.

Tot i això, la fita és lluny dels 2.379 milions de dèficit acumulat per la Generalitat fins a l'agost, per això, la reducció es farà progressivament. Si bé Mas-Colell preveu un dèficit del 2,6% enguany, el sostre el 2012 serà de l'1,3%, el 2013 serà de l'1,1% i el 2014 de l'1%. Llavors, el Govern tindrà quatre anys per rebaixar-lo fins al 0,14%.

El projecte de llei aprovat arriba abans de la llei orgànica que ha d'aprovar el Congrés, tot i que Mas-Colell va defensar que s'ajusta perfectament a la Constitució. El conseller va subratllar que la normativa catalana va "més enllà" del pactat pel PP i el PSOE en la reforma constitucional, que preveu el 0,14% de dèficit per a les autonomies el 2020, dos anys més tard. El Govern defensarà, a més, que l'Estat s'autoimposi també un 0,14% de dèficit i que els ajuntaments disposin també d'un marge de despesa.

L'Estat redueix el seu dèficit

El projecte de llei, que l'executiu català pretén que sigui llei a finals d'any, té nou articles; fuig, segons el conseller, de "l'ambigüitat", i preveu constituir un fons de reserva per evitar noves bombolles. El fons es nodrirà d'excedents d'ingressos i es podrà utilitzar "per a la cancel·lació de deute o per no efectuar noves apel·lacions al crèdit".

El secretari d'estat d'Hisenda, J. Manuel López Carbajo, va anunciar ahir que l'Estat segueix reduint dèficit i que complirà el seu objectiu, fixat en un 4,8% per al 2011 -fins a l'agost era del 2,83% del PIB-. López Carbajo va admetre que Catalunya "té difícil complir amb el dèficit" enguany i que ha adoptat mesures "contundents", i va ometre les advertències de Mas-Colell fixant el dèficit català en un 2,6% en comptes de l'1,3%. El conseller no s'hi encaparra gaire i va etzibar que queden tres mesos per acabar l'any i que aviat es parlarà "en passat".

stats