MESURES PER SANEJAR LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 03/02/2011

El Govern ajornarà la prolongació del metro

La intenció de la Generalitat és no parar cap obra que estigui en construcció, però algunes que ja estaven projectades quedaran frenades i sense data prevista per reprendre's mentre duri la crisi.

Pere Martí
2 min
La línia 9 del metro no es veurà globalment afectada per la retallada pressupostària que prepara el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

BarcelonaEl pla de reequilibri de les finances de la Generalitat, avançat ahir per aquest diari, preveu endarrerir o paralitzar inversions en infraestructures claus i l'alentiment de grans projectes, tot i que no especifiquen quins. Fonts del govern van voler deixar molt clar ahir que aquest endarreriment o paralització no afectarà en cap cas ni la línia 9 del metro, actualment en construcció, ni el Quart Cinturó, una infraestructura reivindicada històricament per CiU. Els projectes més afectats per l'ajust pressupostari seran les línies 1, 2 i 3 del metro, que veuran "reprogramades" les seves prolongacions previstes en el pla director d'infraestructures de l'àrea metropolitana.

En el cas de la línia 2, s'ajorna el projecte de connexió entre Sant Antoni i Fira 2, perquè el govern creu que queda compensat per l'arribada de la L9 a l'aeroport i l'enllaç al centre per la línia 1. Pel que fa a la línia 3, s'ajorna la prolongació fins a Sant Feliu de Llobregat. La llista de "reprogramacions" pot acabar afectant altres projectes, perquè la retallada del 10% de la despesa de la Generalitat representa uns 130 milions d'euros menys per al departament de Política Territorial.

La línia 9 té garantida la seva continuïtat entre altres coses perquè seria més car aturar-la que acabar-la, a causa de l'enginyeria financera que s'ha hagut de fer per finançar l'obra pressupostada en 6.800 milions. La majoria d'estacions ja estan concessionades a empreses privades i només les dues que falten per fer, la de Muntanya i la de Manuel Girona, es podrien deixar de fer per estalviar. L'altra mesura que podria aplicar el Govern és alentir el ritme de la tuneladora, que paga la Generalitat. Però l'objectiu del departament és que es vegin afectades les mínimes infraestructures possibles de les que hi ha en construcció.

Rebuig de l'oposició

La publicació del pla de Mas-Colell, que dilluns va enviar a Madrid, va provocar el rebuig unànime de l'oposició, que encara no en tenia coneixement per via parlamentària. Pel PSC i el PP és poc detallat i poc transparent, mentre que per ERC la prioritat de la Generalitat no hauria de ser l'endeutament sinó el concert. ICV tem que les retallades perjudiquin les polítiques socials i troba que genera "alarmisme".

stats