EDUCACIÓ SUPERIOR
Crònica 31/01/2012

El Govern assessorarà universitats amb dèficit

El Govern nomenarà comissionats per vetllar pel compliment dels plans d'estabilitat de les universitats públiques que ho demanin, especialment les que tenen dèficits significatius, com la UAB i la UPC.

Sònia Sánchez
2 min

BARCELONA.La situació de crisi i la reducció de la subvenció a les universitats públiques ha deixat alguns dels centres en una situació econòmica delicada. És molt probable que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) tanquin els comptes del 2011 amb un dèficit significatiu. Per això la secretaria d'Universitats de la Generalitat ha decidit introduir una esmena a la llei d'acompanyament dels pressupostos -que s'aprovaran a mitjans de mes al Parlament- per crear una nova figura, un comissionat que "vetllarà pel compliment dels plans d'estabilitat" a quatre anys que han presentat aquests centres, segons va explicar el secretari d'Universitats, Antoni Castellà. "No tindrà funcions de control ni fiscalització", sinó d'assessorament, i es nomenarà "només a petició" de la mateixa universitat, ja sigui per mitjà del seu consell social o del consell de govern, va puntualitzar Castellà.

De fet, divendres passat, la presidenta del consell de govern de la UAB, Alícia Granados, es va manifestar partidària de sol·licitar a la Generalitat "la designació d'una persona externa per fer el seguiment de l'execució pressupostària" del centre. Però la proposta no està aprovada formalment i el consell de govern s'hi oposa.

Tres amb números vermells

Totes les universitats públiques van presentar l'any passat un pla de viabilitat a quatre anys, tot i que el Govern només l'havia requerit a les que tinguessin dèficit. Segons Universitats, es preveu que finalment la UAB, la UPC i la Universitat de Barcelona (UB) siguin les úniques que tanquin el 2011 amb números vermells. Amb tot, Castellà va considerar que la previsió de 8 milions de dèficit de la UB "no és significativa" dins un pressupost de 379,4 milions el 2011. La UB ha reduït un 2,95% els seus comptes del 2012, encara sense conèixer exactament l'aportació que arribarà de la Generalitat.

La subvenció del Govern a les universitats públiques es va reduir entorn al 16% l'any passat i tornarà a baixar aquest 2012, tot i que el pressupost global de 915,9 milions que ha presentat l'executiu només suposa un 1,1% menys.

stats