Crònica 01/02/2012

El Govern no va assistir al gabinet de crisi pel tancament de Spanair

El comitè de crisi pel tancament de Spanair es va reunir dissabte i diumenge sense cap representant polític del Govern, tot i que hi estaven convidats. Territori assegura que hi va estar en "contacte permanent".

I.p.
2 min
Passatgers afectats pel cessament d'operacions de Spanair, dissabte a l'aeroport de Barcelona.

BARCELONA.Cap responsable polític del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va assistir a les sessions del comitè de crisi que es van celebrar dissabte i diumenge a l'aeroport de Barcelona amb motiu del tancament de Spanair.

Així ho van confirmar ahir a l'ARA diverses fonts, entre les quals el secretari de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. El número dos de la conselleria dirigida per Lluís Recoder va assegurar, no obstant, que havien estat en "contacte permanent" amb aquest gabinet de crisi durant tot el cap de setmana.

Calvet va explicar que el comitè de crisi es va convocar per primer cop divendres a la seu del departament d'Economia de la Generalitat, tot i que més tard es va traslladar a l'aeroport barceloní. La missió del comitè era coordinar les actuacions necessàries per recol·locar i atendre els passatgers afectats per la fi d'operacions de Spanair (22.771 només durant el cap de setmana).

El secretari de Territori va assistir a la reunió del gabinet celebrada divendres a la tarda, però no ho va fer a les dels dos dies posteriors. Calvet va explicar que la Generalitat estava representada al comitè per les direccions generals de Policia i Protecció Civil. L'alt càrrec del Govern va comentar que "formalment" no és integrant d'aquest comitè, ja que es tracta d'una infraestructura tutelada per l'Estat, però va admetre que estava convidat a formar-ne part.

Reunions constants

El comitè de crisi es va reunir cada dues hores -a partir de les cinc del matí- durant el dissabte i va celebrar tres sessions diumenge (a les nou, a la una i a les tres de la tarda). El gabinet estava presidit per la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. També en formaven part dos alts càrrecs del ministeri de Foment: el director general d'Aviació Civil, Ángel Luis Arias Serrano, i la directora de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria, Isabel Maestre Moreno.

Del sector de les aerolínies hi havia la directora comercial de Spanair, Núria Tarré; el conseller delegat de Vueling, Álex Cruz, i els delegats a Catalunya de les companyies que estan rescatant els passatgers de Spanair (Iberia, Air Europa, Ryanair i EasyJet). Completaven el gabinet de contingència representants de les forces de seguretat de l'Estat i directius del gestor aeroporturai Aena (personal administratiu, comercial i d'operacions).

L'absència de representants polítics del Govern en les reunions de dissabte i diumenge contrasta amb la petició de la Generalitat expressada fa només uns dies de tenir un pes determinant en el nou model aeroportuari.

El Govern és l'accionista majoritari de Spanair després d'haver-hi injectat 140 milions d'euros des del 2009 a través d'aportacions de capital i crèdits. La decisió de l'executiu presidit per Artur Mas de tancar l'aixeta a Spanair, notificada a la companyia divendres, va precipitar-ne el tancament, ja que no tenia recursos necessaris per seguir operant a curt termini.

L'aerolínia, cridada a convertir el Prat en un hub (centre de connexió de vols) intercontinental, va deixar d'operar el mateix dia i va presentar concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) dilluns amb un deute de 474 milions. Tota la plantilla, 2.075 persones, serà acomiadada a través d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO).

stats