MERCAT DE TREBALL
Crònica 18/01/2012

El Govern autoritza 70 entitats a mediar en el mercat laboral

La Generalitat ha autoritzat 70 entitats, la majoria privades, per actuar com a agències de col·locació en el mercat de treball. La col·laboració amb els serveis públics guanyarà impuls amb la reforma laboral.

Elena Freixa
2 min
Empreses i fundacions públiques actuaran com a aliats del SOC en la recol·locació d'aturats al mercat de treball.

BARCELONA.Empreses, fundacions i consorcis privats es preparen per intervenir com a socis del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) en la lluita contra l'atur. Per fer-ho, primer han de rebre el vist-i-plau del Govern, que ja ha donat llum verda a una setantena d'entitats, tot i que la posada en marxa d'aquesta col·laboració encara no ha començat. A tot l'Estat, el govern espanyol ha emès 147 autoritzacions a empreses que volen treballar com a intermediàries vàries comunitats.

L'actuació de les agències de col·locació privades ja estava prevista en la reforma laboral que va dur a terme el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010, tot i que no ha arribat a fer-se efectiva. El nou executiu del PP preveu donar-li encara més volada en la reforma laboral que aprovarà les pròximes setmanes. La ministra de Treball, Fátima Báñez, va assegurar ahir que la intermediació publicoprivada es potenciarà per rebaixar la preocupant xifra de més de cinc milions d'aturats. Va dir que els resultats de les oficines públiques (l'antic Inem) "no són bons", ja que només col·loquen el 3% dels aturats.

Els agents privats faran tasques de selecció i orientació, segons va explicar ahir la directora de Manpower Agència de Col·locació, Dolors Poblet. Es tracta de la primera empresa que va rebre el certificat i ja està autoritzada per treballar en sis comunitats autònomes. "El nostre paper serà de reforç i col·laboració amb els serveis públics", va defensar Poblet. Tot i que encara s'haurà de veure com es desplega el detall del dia a dia, les agències de col·locació treballaran en programes d'ocupació específics per a aturats i en cap cas podran cobrar ni al treballador ni a l'empresa. Els ingressos del seu negoci, en el cas de les entitats col·laboradores que tinguin ànim de lucre, vindran de l'Administració.

La flexibilitat, eix principal

Malgrat que el ministeri de Treball no ha tancat la porta a les propostes que puguin fer arribar sindicats i patronal, no amaga que ja s'ha posat a treballar en el text de la reforma. La flexibilitat interna en les empreses i lligar els salaris a l'activitat econòmica són algunes de les línies que defensa l'executiu espanyol. CCOO va tornar a demanar ahir que es reobri el diàleg per evitar una altra reforma per decret.

Els nous tipus de contracte i el cost de l'acomiadament són els grans temes en què la CEOE i els sindicats no han pogut arribar a un consens, i fins ara no se sap del cert quina proposta farà el govern. Tampoc pel que fa a la negociació col·lectiva. En els temes en què sí que hi ha acord, com ara moure festius i el control de l'absentisme, el govern el respectarà. Els sindicats adverteixen que la reforma no ha de caure en noves mesures "agressives" i volen una nova reunió amb l'executiu.

stats