LA GOVERNABILITAT DE CATALUNYA
Crònica 21/03/2012

El Govern fa valer la llei de consultes per desmarcar-se del PP

El Govern, que acaba de pactar amb el PP la distribució de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la CCMA, va recordar ahir als populars que té la competència per fer una consulta sobre el pacte fiscal.

Oriol March
3 min
MANIFEST  La plataforma 'TV3 i Catalunya Ràdio són teves' va sumar 4.500 suports al seu text fundacional.

BARCELONA."Només cal agafar l'Estatut per saber que la Generalitat pot preguntar sobre el pacte fiscal", va argumentar el portaveu del Govern, Francesc Homs, en ser qüestionat sobre la bel·ligerància del PP -espanyol i català- envers una hipotètica consulta per legitimar el nou model de finançament que defensa Artur Mas. Una resposta ferma que servia ahir al Govern per allunyar l'ombra dels populars, amb qui unes hores abans havien pactat el repartiment de cadires a la Corporació Catalana de Mitjans (CCMA) permetent al partit que lidera Alícia Sánchez-Camacho tenir-ne la vicepresidència executiva.

La relació entre CiU i el PP ha tingut pics pronunciats al llarg dels últims dies. Dilluns, el mateix dia que els dos partits acordaven la composició de la CCMA, Sánchez-Camacho amenaçava de recórrer la llei de consultes al Tribunal Constitucional si es feia servir per organitzar una consulta pel pacte fiscal. "És absurd negar les competències de la Generalitat per convocar una consulta sobre el nou model", va insistir Homs. La frase també servia per contestar a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que la setmana passada va concloure que el finançament ultrapassa les competències catalanes i que, per tant, el Govern no pot preguntar sobre aquest assumpte.

"Sorprèn que alguns, per por política a un resultat, confonguin peres i pomes", va etzibar Homs a la vicepresidenta espanyola. Més d'un dirigent de CiU té por que la postura de Santamaría porti el PP a recórrer al Tribunal Constitucional la llei de consultes un cop s'aprovi al Parlament. Un moviment que dinamitaria futures enteses entre els dos partits, que han exhibit sintonia en matèria econòmica pactant els pressupostos de la Generalitat dels dos últims anys.

Preguntar quan convingui

Tant en públic com en privat, el portaveu del Govern va insistir que la llei de consultes està pensada per preguntar a la ciutadania sobre qualsevol cosa, no exclusivament sobre el pacte fiscal. Homs no va voler posar data a una hipotètica consulta pel pacte fiscal: "Farem el que ens convingui". El més important, segons el parer del Govern, és mantenir el model que ha sortit del Parlament -pactat amb ERC i ICV- i eixamplar el consens amb la vista posada a convèncer el PSC. Els socialistes tenen la seva proposta de "pacte fiscal federal" i, després d'un període sense diàleg, tenen negociacions amb l'executiu català per arribar a trobar punts en comú.

De fet, el PSC i ICV van acusar ahir CiU de "dilatar" el procés de debat del pacte fiscal al Parlament per no irritar els seus socis del PP. Després de celebrar una trobada bilateral, Pere Navarro i Joan Herrera van trobar coincidències entre els seus respectius models i van assegurar que volen el millor finançament per a Catalunya, però, segons Navarro, el Govern està "molt atrapat" pel pacte amb el PP.

Un PP que ahir també va voler marcar distàncies amb el Govern acusant-lo de "proclamar l'apocalipsi" i "vincular autogovern i pacte fiscal", segons el seu portaveu parlamentari Enric Millo. Es referia a una conferència del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en què alertava dels perills de la tendència recentralitzadora que traspua el gabinet de Mariano Rajoy.

Temps fins al 28 de març

Des del Govern esperen mantenir obertes les portes del diàleg amb el PSC fins a última hora per mirar d'integrar-los al pacte de la composició de la CCMA. Els socialistes aspiren a ocupar-ne dues cadires, però el PP es vanta des de la setmana passada de tenir poder decisori sobre el pes del PSC a l'ens audiovisual. La data límit és el 28 de març, dia en què el ple del Parlament votarà la composició definitiva de la CCMA. Serà un dia abans de la jornada triada per fer el ple monogràfic sobre les retallades, que ahir la mesa i la junta de portaveus van ajornar sense data.

Abans que arribi el dia 28 i mentre es vagin intensificant les negociacions a tres bandes, els candidats a ocupar lloc a l'ens audiovisual passaran un heading al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que n'avaluarà la idoneïtat.

stats