EL FINANÇAMENT DE LA GENERALITAT
Crònica 11/04/2011

El Govern vol clients més rics per comprar els bons

El departament d'Economia espera ampliar el ventall de clients de l'emissió de bons que avui comença. Ara vol que s'interessin per l'operació particulars amb més poder adquisitiu i presència a la borsa.

Toni Garganté
2 min
El conseller Andreu Mas-Colell Podria ampliar l'import de l'emissió de 2.700 milions.

Barcelona.La Generalitat inicia avui, a través dels acords firmats amb nou entitats financeres, la col·locació de l'emissió de bons per a particulars de 2.700 milions d'euros. L'operació és molt semblant a la realitzada el novembre passat, amb la novetat que ara es podrà escollir el venciment a un o dos anys. El tipus d'interès que percebran en el primer cas serà del 4,25%, i en el cas del període de dos anys del 4,75%.

Les sol·licituds tindran un import mínim de 1.000 euros i un màxim de dos milions. Però al marge d'aquestes petites variacions, destaca en primer lloc la reducció del número d'entitats comercialitzadores de vint-i-tres el novembre passat a només nou. La Caixa, CatalunyaCaixa, Banc Sabadell, Unnim i Barclays són les entitats asseguradores, amb una clara especialització en la clientela minorista. Hi ha dues absències rellevants: Caixa Penedès, integrada en la fusió freda (SIP) Mare Nostrum i Caixa Laietana, que forma part de Bankia, un altre SIP liderat per Caja Madrid.

Fonts financeres han tret importància a aquest detall, ja que només pel fet que en la venda dels bons hi participi La Caixa ja s'assegura la capil·laritat necessària per a l'èxit de l'operació. En segon lloc, les altres quatre entitats que comercialitzaran els bons -Ahorro Corporación Financiera, Caixa d'Enginyers, GVC Gaesco i Deutsche Bank- tenen un perfil diferent, més dedicat a un usuari amb més poder adquisitiu i amb interessos a la borsa. Les mateixes fonts han argumentat que això vol dir que la Generalitat busca un inversor amb més potencial econòmic, amb l'objectiu que l'emissió es pugui tancar amb menys participants.

El període de col·locació acabarà el 3 de maig, però l'emissió s'acabarà quan s'hagi cobert la demanda dels 2.700 milions. No hi haurà prorrateig, cosa que vol dir que la sobredemanda, si es produeix, es repartirà de manera proporcional amb els inversors.

Comissions

Les entitats financeres esmentades rebran una comissió una mica inferior a la del novembre passat. Això també és una altra novetat, perquè la quantitat que rebrà el banc o la caixa per vendre els bons no serà fixa, sinó que anirà del 2,5% al 0,75% pels bons a un any, i en els que tenen venciment a dos anys se situarà entre el 3,5% i l'1% pels dos anys o entre l'1,75% i el 0,5% cada any.

L'emissió de bons se suma al conjunt d'operacions efectuades pel departament d'Economia que lidera el conseller Andreu Mas-Colell. D'aquesta manera, cal incloure els 500 milions signats amb CatalunyaCaixa per resoldre exigències de tresoreria. Banco Santander ha prestat 400 milions a llarg termini, mentre que la Generalitat ha lligat una emissió internacional de deute de 400 milions més.

stats