GENERALITAT TRESORERIA CRÍTICA
Crònica 16/12/2011

El Govern colla encara més els proveïdors

Els proveïdors són els grans damnificats de l'impagament dels 759 milions de l'Estat. El Govern dilatarà pagaments i anuncia un possible retard en un màxim del 20% de la paga de Nadal dels funcionaris.

Sara González
3 min
EL FRUIT DE L'INCOMPLIMENT  Mas-Colell va comparèixer ahir per explicar les mesures  del Govern per les tensions  de tresoreria causades pels impagaments de l'Estatut.

BARCELONA.El govern de José Luis Rodríguez Zapatero marxarà de la Moncloa en vigílies de Nadal tocant directament la butxaca dels proveïdors de la Generalitat i, en menor mesura, la dels funcionaris catalans. Els 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera que el govern espanyol es nega a pagar a Catalunya obliguen el Govern a treballar contra rellotge en un trencaclosques de tresoreria que tindrà com a grans damnificades les empreses que presten serveis a l'administració pública, a les quals se'ls retardaran encara més els pagaments en un context econòmic asfixiant. Els funcionaris també es poden veure esquitxats per la falta de liquiditat: podrien cobrar tard, com a màxim, el 20% de la paga de Nadal.

"Estem estudiant cas a cas", va anunciar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. I és que en els últims dies el departament està trucant un per un els proveïdors per veure quins són més susceptibles de suportar sense gaires perjudicis un ajornament encara més acusat dels pagaments. L'objectiu és no posar encara més contra les cordes a qui ja pateix per quadrar números i mantenir plantilla. "La voluntat és retornar els terminis de pagament tan bon punt la situació ho permeti", va explicar Mas-Colell.

Tot i això, el conseller va puntualitzar que el ritme de pagament dels retards "estaran marcats per la política del nou govern espanyol" de Mariano Rajoy, que haurà de decidir en un estret marge de temps si paga a Catalunya els 759 milions abans i esquiva, per tant, el contenciós del Govern contra l'Estat. Mas-Colell va admetre que la situació "empitjorarà" el retard mitjà de pagament als proveïdors que acumula la Generalitat. "La mesura arriba en el pitjor moment, que és quan les empreses han de pagar les nòmines i les pagues de Nadal", va alertar ahir en declaracions a l'ARA el president de Pimec, Josep González.

Mesures "puntuals" i "lineals"

També els funcionaris catalans poden rebre els danys col·laterals de la crítica situació de la tresoreria. Els treballadors públics cobraran el 21 de desembre, com és habitual, la nòmina corresponent al mes de desembre. Però la paga extra de Nadal, que també es cobrava aquest mateix dia, es retardarà al dia 28 i pot ser que no es rebi completa. El Govern es va comprometre a abonar, almenys, el 80% de la paga i la resta, que podria suposar entre 100 i 200 milions d'euros en total, s'ajornaria durant el mínim temps possible. Mas-Colell va insistir que es tracta de mesures "extraordinàries" i "puntuals" que afectaran de manera lineal tots els funcionaris i la majoria de treballadors públics.

En tot cas, tant Mas-Colell com el portaveu del Govern, Francesc Homs, van deixar molt clar que el culpable de tot aquest assumpte és el govern espanyol. Ahir mateix el conseller d'Economia va posar en marxa el procediment jurídic per portar l'Estat als tribunals presentant un requeriment previ al contenciós. "Farem tot el possible per avergonyir el govern espanyol, que fuig", va advertir Mas-Colell, que va acusar l'Estat "d'encolomar" dèficit a Catalunya. Va anar més enllà i va assegurar que si l'Estat no paga "és perquè no vol", ja que, a diferència de les comunitats autònomes, el govern espanyol sí que té accés al crèdit i pot endeutar-se (en una setmana el govern espanyol ha obtingut 11.000 milions dels mercats). De fet, Homs va explicar ahir que fins i tot van demanar a l'Estat que si no pagava, almenys els ajudés a aconseguir un crèdit. Però el govern espanyol, enrocat, s'hi nega.

Contribució catalana als ajustos

La ministra d'Economia sortint, Elena Salgado, va explicar ahir en una conversa amb periodistes que el govern espanyol va dissenyar uns pressupostos que preveien pel 2011 un creixement de l'1,3% però, que en vistes que no passarà del 0,8% i la gran caiguda dels ingressos, han hagut de retocar moltes partides. Va considerar que els 759 milions és la contribució de Catalunya en aquest esforç d'ajustament. A canvi, va dir, s'avançarà tres dies -del 23 al 20 de desembre- un pagament de 4.500 milions d'euros a les comunitats autònomes, dels quals 1.000 corresponen a Catalunya.

Però el Govern no farà cap pas enrere i seguirà amb el seu pla d'anunciar a bombo i platerets l'impagament davant les autoritats europees. De fet, ahir un informe de la firma d'inversions londinenca King & Shaxon ja es feia ressò del "càstig" a què el govern espanyol està sotmetent Catalunya.

A l'executiu català només li queda l'esperança que el nou govern de Rajoy no hereti "les excuses de mal pagador" del seu antecessor. De moment el líder del PP va mostrar ahir sintonia amb el full de ruta d'ajustos d'Artur Mas: "Haurem de prendre algunes decisions que no seran grates, com estic segur que no són grates les que està prenent el president de la Generalitat", va dir.

stats