LA REIVINDICACIÓ DEL FONS DE COMPETITIVITAT
Crònica 05/05/2011

El Govern tem que un daltabaix del PSOE congeli tota negociació

El PSOE ha congelat qualsevol negociació fins després del 22-M. El govern d'Artur Mas tem que un mal resultat dels socialistes posposi el diàleg fins a les generals, just el moment de reclamar el concert.

S. González / M. Colomer
2 min
El Govern tem que un daltabaix del PSOE congeli tota negociació

Barcelona.La negociació del fons de competitivitat està al congelador per ordre del PSOE. Aquesta és la constatació que va fer ahir el president de la Generalitat, Artur Mas. Però el pitjor temor del Govern és que un hipotètic daltabaix dels socialistes el 22-M en territoris clau com Andalusia i Catalunya tanqui les portes del diàleg amb l'executiu espanyol pels 1.450 milions d'euros fins al 2012. La reivindicació s'ajuntarà, doncs, amb el moment de plantejar a Madrid l'ofensiva política pel concert econòmic, que Mas ha subratllat que s'iniciarà després de les eleccions generals. Ahir ja es va aprovar la creació de la comissió que té per objectiu estudiar les relacions fiscals entre Catalunya i l'Estat.

Els socialistes espanyols prefereixen no moure ni un dit per no arriscar-se a prendre cap decisió que doni peu a un pitjor resultat electoral. De fet, el 22 de maig serà clau per intuir què passarà als comicis del 2012. Fonts del Govern afirmen que el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, "no vol ni sentir a parlar" de les reivindicacions catalanes i està absorvit pels "nervis" per l'amenaça que José Antonio Griñán quedi desbancat pel PP a la Junta d'Andalusia. "Mai ha estat la intenció del govern d'Espanya maltractar o enganyar el govern de Catalunya", va dir ahir Chaves, que es va defensar assegurant que només es limita a complir "escrupulosament" el nou sistema de finançament. Però el Govern sospita que la derrota andalusa sumada a la del PSC a escala municipal allunyarà la negociació fins al 2012, l'any fixat per Mas per plantejar la seva gran proposta electoral.

"Amb un concert econòmic no hauríem d'estar pendents del fons ni de la disposició addicional tercera", va dir ahir el president d'ERC, Joan Puigcercós, en la votació de creació de la comissió. De fet, el Govern fa més d'un mes que negocia amb ERC un document que fixa quina hauria de ser l'estratègia per fer viable la reclamació a Madrid. Es tracta d'un document tècnic que planteja les fórmules jurídiques per encabir un model de finançament singular per a Catalunya amb les mínimes modificacions legislatives per no canviar la Constitució.

Recollir tots els impostos

El document preveu que amb una simple disposició addicional a la Lofca, la Generalitat recapti, gestioni, liquidi i inspeccioni la totalitat dels impostos catalans, com estableix la moció aprovada pel Parlament que va ser el preludi de la creació de la comissió de base parlamentària que ha d'enllestir la preparació de l'ofensiva abans del 31 d'octubre d'aquest any.

El pla no defuig ni la interpretació restrictiva que Madrid fa tant de la Constitució com de les lleis ni la possibilitat d'aplicar el dret a decidir en matèria de finançament en funció de la capacitat dels partits catalans de condicionar el pròxim executiu espanyol. La quota de solidaritat, segons aquesta primera proposta, s'hauria d'establir després d'un eventual acord de la comissió mixta Estat-Generalitat per a la transferència de tots els impostos ara en mans de l'Estat. Presidència assumirà el lideratge de l'ofensiva política, mentre que Economia en farà la traducció tècnica.

stats