EL DEBAT DEL FINANÇAMENT
Crònica 13/07/2011

El Govern defuig la insubmissió fiscal

El Govern no vol sentir parlar de plans B. La seva ruta pel pacte fiscal no té en compte un possible fracàs. CiU, en canvi, ja pensa en l'ofensiva i avala el tancament de caixes proposat per Òmnium.

Sara González
3 min
Un acte de rebel·lia La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va precisar ahir que la proposta d'objecció fiscal que va fer l'entitat durant la celebració del seu 50è aniversari en cas que fracassi el pacte fiscal no pretén incitar a "l'evasió fiscal" dels ciutadans a títol individual, sinó que es tractaria de dipositar els diners dels catalans en "un lloc diferent".

Barcelona.No hi ha plans B. El Govern té una meta anomenada pacte fiscal que no admet ni variacions ni alternatives. I com que per ara no preveu que aquesta possibilitat fracassi, la insubmissió fiscal que proposa Òmnium Cultural no és a la seva agenda. Però més enllà de l'estratègia negociadora de l'executiu català, CiU, que ja veu a la cantonada l'ombra d'un PP governant amb majoria absoluta i fent-se el desentès amb les reivindicacions catalanes, sí que obre la porta al fet que un dels asos a la màniga sigui precisament el tancament de caixes. La proposta també compta amb la simpatia explícita d'ERC i amb els previsibles escarafalls del PP.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va insistir ahir que l'executiu català estaria "venut" si es presentés a la taula negociadora amb un ventall d'opcions per triar. "Si anem així, el govern espanyol ens veurà venir d'una hora lluny i acabarà triant el que més li convé i més barat li surt", va advertir el secretari general de la Presidència. Per tant, l'estratègia d'Artur Mas serà no moure's ni un centímetre de la reivindicació de recaptar i gestionar tots els impostos fins a obtenir una resposta definitiva de la Moncloa. "El pacte fiscal és el pla. Si després no et surt, ja faràs un altre plantejament", va subratllar Homs.

Malgrat tot, CiU sí que pensa en els actes de força que pot exercir Catalunya si el govern espanyol nega el concert econòmic. En aquest sentit, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va obrir la porta a la insubmissió fiscal, però sempre com a mesura posterior a un referèndum que il·lustrés amb xifres l'ampli suport que té el pacte fiscal entre els catalans. Tot i aquesta voluntat de rebel·lia, hi ha veus del Govern que ahir van demanar prudència i van expressar reticències. La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va alertar en declaracions a COMRàdio que les institucions disposen de mecanismes de defensa que els permeten cobrar fins i tot en contra de la voluntat dels contribuents. Tot i això, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ja va precisar ahir a RAC1 que la proposta llançada no pretén incitar una "evasió fiscal" dels ciutadans a títol individual, sinó que consistiria a retenir els diners dels catalans a "un lloc diferent d'on es fa ara".

Sigui com sigui, ERC també veu amb bons ulls la proposta si la negociació del concert "es tanca en fals", mentre que ICV va subratllar la necessitat de defensar aferrissadament un pacte fiscal que vol la majoria de la ciutadania. Pel PP, en canvi, Òmnium "és cada cop menys cultural i més partidista". El portaveu del PP, Enric Millo, va considerar, fins i tot, que Muriel "s'ha convertit en una maltractadora de la pluralitat catalana". A l'espera de saber qui pilotarà la Moncloa, el PSC es va limitar a celebrar la prudència del Govern, a diferència de CiU, una escletxa en la qual va burxar l'oposició.

En tot cas, en el control de la caixa hi ha, segons el Govern, la clau per resoldre el dèficit i el greuge comparatiu que pateixen els catalans. Homs va posar en evidència que no deixa de ser una paradoxa que ara el Govern hagi de retornar a l'Estat uns 600 milions d'euros per les liquidacions del 2008 i el 2009 mentre que el govern espanyol es resisteix a pagar els 1.350 euros del fons de competitivitat. "Si tinguéssim el control de la caixa, debats com aquest s'acabarien ràpid", va etzibar el portaveu. El Govern vol encetar aquest pols just després de les eleccions generals, que podrien avançar-se al novembre. El debat sobre la quota de retorn s'hauria de donar, segons Homs, després d'aquest "canvi de paradigma".

Una Bilateral que fuig de fotos

En una legislatura en plena agonia, les conquestes nacionals s'albiren pràcticament impossibles. Malgrat tot, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va assistir ahir per tercera vegada a la reunió del consell executiu per acordar la petició d'una trobada de la Comissió Bilateral a finals de juliol. Tot i això, Homs va advertir que la comissió no es reunirà si ha de servir només per fer-se una foto. Les reivindicacions que l'executiu vol plantejar per enèsima vegada a Madrid són la llista dels 40 traspassos que es desprenen de l'Estatut, la disposició addicional tercera i la inversió en infrastructures, qüestions sobre el finançament i l'incompliment del principi de lleialtat institucional.

Duran, que presideix les quatre comissions mixtes, explorarà en una reunió amb el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, la possibilitat de tancar algun acord. "Si després de la reunió no s'albira un resultat tangible, no demanarem que es convoqui la Comissió Bilateral", va concloure Homs.

stats