ATENCIÓ A LA POBRESA
Crònica 17/09/2011

El Govern desencalla 500 nous casos de beneficiaris del PIRMI

Les entitats socials i els partits de l'oposició havien denunciat que des del juny s'havia aturat la tramitació de nous expedients del PIRMI. El Govern va fer ahir el primer pas per resoldre-ho.

Joan Serra
2 min
El Govern desencalla 500 nous casos de beneficiaris del PIRMI

BARCELONA.L'espera havia generat inquietud. Feia temps que desenes de nous perceptors de la renda mínima d'inserció estaven pendents que els seus casos rebessin el vistiplau del Govern per poder cobrar l'ajuda. Després del caos de l'estiu, ahir es va convocar la primera reunió de la comissió interdepartamental del PIRMI, que agrupa representants d'Empresa i Ocupació, Ensenyament i Benestar Social i Família, en la qual es van aprovar 500 nous expedients de beneficiaris de la prestació que encara no s'havien validat. Portaveus de la conselleria de Benestar van assegurar que aquestes persones començaran a percebre les mensualitats a partir de l'octubre.

Tot i que encara queden casos pendents de resoldre -el Govern va assegurar aquesta setmana a les entitats socials que accelerarà la validació dels expedients que s'hagin acumulat-, la comissió es va comprometre a assolir un llistat d'objectius prioritaris. El primer, la reactivació dels programes de formació d'adults, indispensables per fer possible la inserció laboral de les persones que s'acullen al PIRMI, element essencial d'aquesta línia d'ajudes. El Govern entén que en els últims temps la tasca d'acompanyament al mercat laboral estava abandonada. La Generalitat també pretén que es faci una revisió anual de cada expedient, una actualització dels historials que no sempre es complia, tot i que la normativa ho estipula. Benestar va expressar ahir a la comissió la voluntat d'oferir als serveis socials dels ajuntaments els recursos que siguin necessaris per assolir-ho.

La sessió de la comissió interdepartamental d'ahir va coincidir amb la reunió del consell assessor de Polítiques Socials i Familiars, l'ens que aconsella el Govern en matèria social, en la qual va ser present el conseller Josep Lluís Cleries. En va sorgir l'exigència de concretar una redefinició de la renda mínima d'inserció en el termini d'un any, així com el disseny d'ajudes complementàries per al col·lectiu de ciutadans que viuen en situació de pobresa. "No hi ha recursos, d'acord, però no podem esperar que es reactivi l'economia, perquè el nostre deure és innovar i buscar alternatives, i el departament del conseller Mena no les ha buscades", va detallar Teresa Crespo, presidenta d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i del consell assessor. Mentre no s'aproven nous programes, la Generalitat ampliarà el pressupost del PIRMI per a aquest any, fixat en els 130 milions d'euros, tal com han confirmat a l'ARA fonts pròximes al Govern. Benestar era partidari de fer créixer la dotació pressupostària.

Clam dels treballadors socials

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya ha elaborat un informe sobre la revisió de la renda mínima -document debatut pels col·legiats en la junta ordinària de dijous- en el qual insta la Generalitat a crear una renda bàsica, de caràcter universal, per a les persones que quedin excloses del PIRMI. Aquests professionals, que atenen des dels ajuntaments els perceptors que s'interessen pel seu cas, traslladaran la proposta al conseller Cleries. En l'informe, els treballadors lamenten la falta d'informació rebuda.

stats