ELS COMPTES AUTONÒMICS
Crònica 04/02/2012

El Govern dispara el dèficit al 3,29% tot i les retallades

La Generalitat aconsegueix reduir el dèficit de l'any passat en 0,93 punts gràcies al control de la despesa. Però el percentatge absolut segueix desbocat al 3,29%, lluny de l'objectiu d'enguany de l'1,3%.

Toni Garganté
3 min
BON HUMOR MALGRAT LES INCERTESES PRESSUPOSTÀRIES
 El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ahir poc abans d'iniciar la presentació de la liquidació provisional dels pressupostos corresponents al 2011, que mostren  una reducció de la despesa del 6,94%, especialment en el capítol sanitari.

BARCELONA.El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va entrar ahir satisfet a la sala on va presentar la liquidació provisional dels pressupostos del 2011. "Gràcies a l'esforç de tots els ciutadans de Catalunya hem aconseguit anar en la bona direcció", va afirmar. Mas-Colell va donar a conèixer el dèficit públic català del 2011, que es va situar en el 3,29% sobre el PIB. Una dada que representa dues cares: una de positiva i l'altra menys encoratjadora.

La primera mostra que el dèficit es va reduir en 0,63 punts respecte al 4,22% del 2010, l'herència que va deixar el tripartit. La segona cara suposa que no s'ha complert l'objectiu de rebaixar el percentatge fins a l'objectiu del 2,66%, una desviació de més de sis dècimes. Aquest diferencial encara seria més gran si es comparés amb l'objectiu real fixat pel govern de l'Estat, que volia que el dèficit acabés l'any passat en l'1,3%. "Nosaltres ja vam dir que el 2011 no compliríem amb aquesta xifra. No podíem passar del 4,2% a l'1,3%, era impossible. Per això vam situar un objectiu intermedi (2,6%). L'1,3% l'intentarem aconseguir en dos exercicis, és a dir, aquest any", va afirmar.

Sancions

A més, Mas-Colell va fer una reflexió entenedora, quan va etzibar: "Ara és evident que no estem sols", referint-se al fet que moltes altres autonomies i el mateix Estat mantenen importants desviacions del dèficit. Sobre les declaracions del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, d'interposar sancions a les autonomies que no reduïssin el dèficit, Mas-Colell va respondre incrèdul que "ja fa un any que ens desviem" dels objectius.

"L'objectiu de l'1,3% per a aquest any no és simbòlic, però sabem que hi ha incerteses sobre els ingressos, especialment sobre les bestretes del sistema de finançament, amb perspectives gens animadores", va seguir el conseller, que va afegir que el fet que l'Estat no aprovi els seus pressupostos previsiblement fins al maig augmenta aquestes incerteses.

Una altra incògnita reconeguda pel conseller són els ingressos previstos per privatitzacions. De moment, la quantitat prevista segueix en els 888 milions, però la conjuntura ha paralitzat algunes operacions, com la venda d'alguns edificis de titularitat pública per 200 milions. Mas-Colell va concretar que aquestes vendes es faran de manera individualitzada durant aquest any "per no malvendre actius de tots".

Seguint en el capítol d'ingressos, les estimacions que seran definitives al maig indiquen que el total va arribar als 18.731 milions, 178 milions menys del que es preveia en el pressupost inicial del 2011. Els ingressos provinents d'impostos propis i cedits han estat 2.290 milions, una xifra molt similar a la de l'any precedent. Les bestretes del model de finançament van arribar on estaven previstes (15.407 milions), menys en el cas dels 759 milions corresponents a la disposició addicional tercera garantits en l'Estatut. "El govern central, en un exercici d'absoluta deslleialtat barroera no va transferir aquesta quantitat", va dir.

La Generalitat ha ubicat aquesta partida com un ingrés, un apunt comptable, encara que no l'ha cobrat. Per acabar-ho d'adobar, el titular d'Economia va insistir que "qui ha d'apuntar-se aquests milions com a dèficit propi és el govern de l'Estat".

Si tornem a les despeses, les partides no financeres (en termes SEC) van disminuir un 6,94%, que equival a una reducció de 1.858 milions. Si excloem el pagament dels interessos del deute, aquesta rebaixa és de 2.420 milions, equivalent a una disminució del 9,35% respecte al 2010. Mas-Colell va admetre que un dels compromisos per al 2011 era la reducció d'un 10% de la despesa no financera. La despesa duta a terme finalment ha estat de 24.943,2 milions. La desviació s'explica pel fet que moltes de les mesures d'estalvi, inclòs el pressupost que es va aprovar al juliol, no es van començar a aplicar fins a mitjans de l'any passat. Això vol dir que una bona part dels seus efectes no es veuran fins al final del 2012. El conseller va acabar de justificar aquesta gestió assegurant que el pla d'estalvi s'entén en el conjunt del 2011 i enguany.

Mas-Colell, que va aprofitar l'última part de la roda de premsa per defensar el manteniment de l'activitat de l'obra social d'Unnim i CatalunyaCaixa, va destacar l'esforç fet pel departament de Salut, que significa el 40,3% de la despesa. "Per primer cop s'ha aconseguit rebaixar-la", va remarcar. La despesa sanitària s'ha retallat en 706 milions, tot i que la desviació pressupostària va ser de 582 milions.

stats