Crònica 06/10/2011

El Govern presenta un ERO a l'Agència de Cooperació

Les retallades del Govern arriben a l'Agència de Cooperació en forma d'un ERO que afectarà 46 persones, la meitat de la plantilla. L'administració catalana ja ha perdut 1.332 treballadors des del gener.

Joan Serra / Sara González
2 min

Barcelona.La direcció general de Cooperació al Desenvolupament va presentar ahir un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà 46 dels 93 treballadors de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l'organisme més important que gestiona el pressupost públic en matèria d'ajuda humanitària.

El comitè d'empresa va rebre la notificació ahir mateix, tot i que el Govern havia negat en els últims mesos que la retallada de recursos impliqués la reducció de la plantilla. Consultats per l'ARA, portaveus de la secretaria del Govern van apuntar que la mesura presa farà que l'Agència recuperi l'estructura del 2008, que es considera "adient" per fer la tasca que ha d'assumir. Mentre que la Generalitat insinua que els recursos que hi va destinar el tripartit eren sobredimensionats, els treballadors entenen que l'eliminació de la meitat de la plantilla implicarà una paràlisi en les polítiques de solidaritat amb el Tercer Món.

La retallada de personal, confirmada per Carles Llorens -director general de Cooperació-, entrarà ara en negociació i s'afegirà a la reducció del pressupost de l'organisme, un descens de recursos del 43,7% respecte de l'exercici anterior. L'Agència disposarà, aquest exercici, de 22 milions d'euros. Aquest any la resta de departaments de la Generalitat destinaran a l'ajut oficial al desenvolupament 11,15 milions d'euros, un 33% menys del que s'havia pressupostat el 2010. Tot i això, Llorens va dir al juliol que "Catalunya ha d'estar al capdavant de països que batallen contra la pobresa". La Federació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament ja va denunciar al juliol al Parlament la disminució dràstica dels recursos destinats a aquest propòsit. Les entitats van afirmar aleshores que la retallada estava "ferint de mort" la feina feta en l'última dècada.

Aquest ERO se sumarà a la massa de 1.332 treballadors -5,5 diaris- dels quals han prescindit els departaments de la Generalitat i l'ICS entre el gener i l'agost d'aquest any. Fonts de Governació argumenten que la majoria han estat per jubilacions que, per decisió de l'executiu, no es poden cobrir. Tot i així, amb la reducció de 15 a 12 departaments, que va fer Artur Mas a l'inici del seu mandat, els funcionaris van haver de ser recol·locats a places que fins aleshores estaven ocupades per interins, amb la qual cosa també es van produir acomiadaments. Una minoria de la xifra de treballadors perduts corresponen a excedències.

Uns sous amb complements

L'ERO a l'Agència se cenyeix al pla d'austeritat i de reducció d'estructura anunciat per Mas a principis d'any, al qual ara se suma la reducció de les pagues extres. El gràfic adjunt mostra una comparativa entre els sous dels alts càrrecs de la Generalitat -agafant com a mesura els directors generals-, dels diputats -tenint en compte el sou base i complements per transport i presència a comissions- i el sou mitjà d'un metge. En el cas dels alts càrrecs no s'han tingut en compte els ingressos en dietes que poden percebre mentre formin part de consells d'administració d'empreses públiques.

El sou base dels diputats s'incrementa si ocupen la presidència del grup o si són portaveus del partit. També reben una compensació de 21.605 euros per a desplaçaments si viuen a Barcelona ciutat o en municipis de l'àrea metropolitana.

stats