IMMOBILIARI
Crònica 14/12/2011

El Govern vendrà 26 edificis a Moor Park & Och-Ziff

El fons britànic Moor Park i la nord-americana Och-Ziff s'han imposat en la subhasta de 26 edificis de la Generalitat, que ingressarà 450 milions. El Govern ha prorrogat un mes el procés.

Ignasi Pujol
2 min
La seu de la Borsa de Barcelona, al passeig de Gràcia, és un dels immobles en venda.

BARCELONA.La Generalitat ja té comprador per a les seves joies immobiliàries. El consell executiu va acordar ahir adjudicar 26 edificis propietat del Govern a l'oferta presentada per Moor Park & Och-Ziff, aliança formada pel fons britànic Moor Park i Och-Ziff, firma d'inversió dels Estats Units.

L'operació s'emmarca dins el programa de privatitzacions que ha impulsat l'executiu d'Artur Mas per dotar-se de liquiditat. La venda d'aquests 26 edificis, tots ubicats a Barcelona i ocupats per diferents departaments de la Generalitat, aportarà uns ingressos de 450 milions d'euros al Govern.

L'executiu català va explicar que s'ha decantat per aquesta proposta seguint la recomanació dels intermediaris contractats per a aquest procés: les unions temporals d'empreses formades per Aguirre Newman i Deloitte (per al lot 1) i Jones Lang Lasalle i Roca Junyent (per al lot 2). "De totes les ofertes presentades, la de Moor Park & Och-Ziff és la que més s'ajusta a les condicions mínimes de preu, durada i renda que exigia el Govern", va dir l'administració catalana en un comunicat. La identitat de la resta d'oferents no s'ha fet pública.

Per assegurar-se aquests ingressos, el Govern va acordar ampliar fins al 31 de gener del 2012 el termini "per tancar els serrells de l'operació". L'anterior data límit per formalitzar l'escriptura pública de l'operació era el 16 de desembre.

Turbulències financeres

L'executiu va argumentar que "la complexa situació econòmica dels mercats financers aconsella endarrerir el termini per negociar amb l'empresa la resta de condicions contractuals, com ara l'estructura financera de l'operació i els acords de manteniment dels edificis".

Tot i que no s'ha superat el preu de sortida fixat pel Govern, el departament d'Economia i Coneixement, que ha liderat l'operació de subhasta, es dóna per satisfet tenint en compte l'actual conjuntura econòmica, que ha espantat a nombrosos potencials aspirants.

Entre els edificis adjudicats hi ha la seu de la conselleria d'Ensenyament a la Via Augusta (per 52 milions), la d'Agricultura a la Gran Via (27 milions), l'antiga seu de Treball al carrer Sepúlveda (148 milions) i la seu de la Borsa de Barcelona, al passeig de Gràcia (57,4 milions).

El Govern continuarà ocupant els edificis i, a canvi, abonarà un lloguer màxim de 37 milions d'euros a l'any. Actualment, ja paga 29 milions en concepte de censos emfitèutics per aquests mateixos edificis. Els intermediaris cobraran 4,4 milions d'euros. L'acord de venda d'edificis preveu un lloguer de 25 anys. Encara queda pendent adjudicar un tercer lot d'immobles (encapçalat per la seu de Territori i Sostenibilitat, valorada en 56 milions), del qual se n'encarregarà l'Institut Català de Finances (ICF), que aportaria cent milions més a la Generalitat.

Moor Park ja va comprar l'any passat 378 oficines del Banc Sabadell per 403 milions d'euros. Abans d'acabar l'any el fons ja havia trossejat el lot d'oficines i les havia venut per parts. Ara podria fer el mateix amb els immobles de la Generalitat, però el Govern tindria dret de tempteig.

stats