Crònica 24/05/2011

El Govern agafa embranzida per passar la tisora als pressupostos

Sònia Sánchez
2 min
Concentració d'infermeres i metges en contra de les retallades del Govern d'Artur Mas.

Barcelona.Sense que haguessin passat ni 24 hores des de l'empenta rebuda a les eleccions municipals, el Govern va posar ja ahir fil a l'agulla per acabar de definir la retallada anunciada als pressupostos de la Generalitat per aquest any. L'endemà mateix dels comicis, l'executiu de CiU va començar a concretar com pensa passar la tisora al capítol 1 dels comptes públics, el de la remuneració del personal.

En una reunió amb els sindicats de la funció pública, representants de Governació i Economia van anunciar la seva intenció de deixar en suspens el pla de pensions dels treballadors públics per aquest any i eliminar el complement de productivitat i les ajudes que reben del fons d'acció social. Fonts de Governació van explicar que caldrà negociar encara durant uns dies per concretar l'aplicació exacta d'aquestes mesures, que afectarien tots els treballadors d'institucions i empreses participades per la Generalitat en més d'un 51%.

La reunió amb els sindicats es reprendrà avui i s'allargarà probablement uns quants dies més per mirar d'arribar a algun acord abans d'entrar el projecte de pressupostos al Parlament, probablement la setmana vinent, segons fonts sindicals.

Aquestes rebaixes en el sou de funcionaris i interins per mitjà dels complements salarials s'afegirien a la reducció del 5% aplicada l'any passat i a la retallada en la paga extra de juliol i desembre prevista als comptes de l'Estat per al 2011.

Des de CCOO, però, la secretària general d'Ensenyament, Montse Ros, va denunciar la "falta de voluntat de negociació" detectada en la reunió d'ahir, en què els representants del Govern van arribar "sense cap document ni xifra concreta". També el representant de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Ricardo Rodilla, va apuntar l'amenaça de l'article 38.1 de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, que permet al Govern incomplir els acords pactats amb els sindicats en cas d'una "alteració substancial de les circumstàncies econòmiques".

stats