Crònica 06/03/2012

El Govern demanarà apujar el sostre de dèficit a l'1,7%

Ferran Casas
1 min
El president, Artur Mas, ahir en la inauguració d'una fira amb Xavier García Albiol.

BARCELONA.El Govern espera trobar avui més d'un i de dos aliats al Consell de Política Fiscal i Financera que se celebra a Madrid. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, hi arriba amb el trumfo del suport, pràcticament unànime, dels partits catalans contra la pretensió de Mariano Rajoy de donar menys coll de dèficit a les autonomies que a l'Estat. Mas-Colell reclamarà avui que s'augmenti el sostre de dèficit català de l'1,5% fixat per Montoro a l'1,7%, ja que les perspectives econòmiques fan pràcticament impossible complir amb l'1,3% inicial.

Des de la conselleria d'Economia ahir van afirmar tot i així que l'objectiu oficial seguiria sent aquest i que qualsevol nova retallada per ajustar hauria de ser posterior a conèixer els pressupostos del 2012, cosa que no passarà almenys fins al 25 de març, després de les eleccions andaluses.

Per la seva part, des de CDC ja van assegurar ahir que Rajoy hauria de deixar un marge fins i tot superior, de l'1,8% del PIB. El Govern es veu capaç de tancar entre l'1,7% i el 2% el 2012 i, aleshores sí, baixar fins a l'1,3% el 2013. Mas va tornar a reclamar ahir a l'Estat el pagament dels deutes amb Catalunya, que inclouen els 759 milions de les infraestructures de l'Estatut i els 1.450 milions del fons de competitivitat. El president va assenyalar que Catalunya és "capdavantera" en polítiques d'austeritat.

stats