CRISI EL CONTROL DEL DÈFICIT
Crònica 29/02/2012

El Govern fixa el deute amb proveïdors en 6.541 milions

El deute de la Generalitat amb els seus proveïdors ascendeix a 6.541 milions, segons les primeres previsions. Una part es pagarà amb els nous crèdits de l'ICO per a les comunitats, a qui ja ha demanat 903 milions.

Roger Tugas
3 min
PREOCUPACIÓ PEL DIA A DIA 
 Des que al desembre va haver de demanar un crèdit per pagar salaris, el maldecap de Mas-Colell és fer front als pagaments quotidians.

BARCELONA.Les dificultats del Govern per fer front al pagament dels deutes amb els seus proveïdors eren conegudes, però l'executiu havia evitat fins ara quantificar-ne la xifra. La llei de pressupostos del 2012, però, n'incorpora una aproximació, que no apareixia en el projecte inicial dels comptes. Així, segons el text definitiu, publicat dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , el Govern podrà incrementar el seu límit d'endeutament a llarg termini "pels imports que es puguin concertar amb l'Institut del Crèdit Oficial (ICO) per finançar pagaments a proveïdors que no s'hagin pogut atendre, [...] per un import provisional de 6.541 milions d'euros". Tot seguit, però, s'hi especifica que "aquest import s'ha de fixar en funció del tancament oficial de la comptabilitat el 31 de desembre del 2011". Un exercici que acostuma a acabar els mesos d'abril i maig i que podria fer variar la quantitat avançada.

Aquest afegit als pressupostos respon al fet que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no va confirmar que el govern espanyol obriria aquesta nova línia de préstecs fins al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del 17 de gener, en què va anunciar-ho el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. De fet, fonts de la conselleria d'Economia treuen ferro a la xifra exacta i subratllen que tan sols és una previsió pendent de concretar-se. És una "xifra paraigua" per poder negociar amb l'executiu central, asseguren, afegida "a l'últim moment perquè quan es va presentar el projecte de pressupostos no es coneixia que hi hauria la nova línia de l'ICO".

Tanmateix, la conselleria tampoc nega que la previsió pugui acostar-se molt a la quantitat definitiva, ja que en l'última presentació que el Govern va preparar per als possibles inversors internacionals, datada del setembre del 2011, ja s'hi contemplava que, "en el pitjor dels casos", el deute amb els proveïdors podria pujar fins als 5.615 milions a finals d'any, una xifra similar a la del tancament del 2010. Segons Economia, aquesta quantitat es podria haver incrementat perquè no han arribat ingressos previstos, com els 759 milions pendents del finançament, els 200 milions que esperaven de la venda d'edificis i la recaptació per la privatització d'organismes que encara no han trobat comprador, com l'ICF Equipaments. Els 6.541 milions suposarien, per tant, una "xifra de màxims".

Esperant les condicions de l'ICO

El Govern, com la resta de comunitats autònomes, esperava que el consell de ministres fixés divendres el detall de les condicions i els terminis amb què l'ICO els ajudarà a saldar els deutes amb els proveïdors. La vicepresidenta espanyola havia anunciat el 3 de febrer que dotaria amb 10.000 milions la línia, ampliables fins a 15.000, i que també hauria d'ajudar a finançar venciments de deute, però fins al pròxim CPFF no hi haurà més detalls. Divendres tan sols es van desgranar alguns aspectes sobre una línia semblant per als ajuntaments, però les comunitats autònomes hauran d'esperar. L'executiu central calcula que les administracions públiques deuen un total de 40.000 milions als seus proveïdors.

Tanmateix, les dificultats del Govern per afrontar pagaments no poden esperar. Dilluns va anunciar una nova emissió de bons per a particulars i ahir va decidir començar a pressionar Madrid perquè impulsi l'esperat crèdit ICO. Ho va fer avançant-se als esdeveniments i presentant ja una sol·licitud per accedir a la línia de finançament "per un import inicial de 903 milions", segons va explicar el departament d'Economia en un comunicat. Del total demanat, 303 milions han de servir per finançar operacions d'endeutament, i els altres 600 milions, per pagar proveïdors.

"Hem fet el primer pas", expliquen des del departament, conscients que el govern central no ha donat el tret de sortida. Des de Catalunya es volen "avançar". El missatge que volen donar, afirmen, és clar: "Voldrem els 903 milions siguin amb les condicions que siguin".

A més, aquesta serà només una part de la quantitat total que el Govern pretén, "una bestreta de la quantitat definitiva" que sol·licitarà. Tan sols servirà, de fet, per pagar una desena part dels 6.541 milions de deute amb els proveïdors. Tot i les presses que posa, el Govern inscriu la demanda "en el marc de col·laboració" entre els dos executius i "d'acord amb els protocols fixats en l'últim CPFF". Ignorant anteriors endarreriments, la Generalitat és optimista i "preveu que l'ICO actuarà amb la màxima celeritat". Ara li toca esperar.

stats