ENSENYAMENT
Crònica 18/05/2011

El Govern guanya el pols de les oposicions

El Gover n es va anotar ahir un punt en el pols que manté amb l'Estat per diversos conflictes de competències. Economia retirarà el recurs contra les oposicions de docents, que tindran les places previstes.

Sònia Sánchez
2 min
Hi haurà oposicions al juny Les 15.000 persones que ja s'han presentat a les oposicions a professor de secundària poden estar tranquil·les, perquè finalment la convocatòria es manté al juny, tal com estava previst, i no reduirà les places de 1.245 a 430, com volia l'Estat.

Barcelona."Modestament es pot dir que en aquest tema el Govern ha guanyat el pols a l'Estat". Amb aquestes paraules presentava ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, l'acord assolit entre la Generalitat i el govern central per mantenir la convocatòria d'oposicions a professor de secundària en els termes que l'havia previst la Generalitat.

Finalment es podran oferir les 1.245 places de professor que es van convocar per al mes de juny, i que el ministeri d'Economia havia recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè considerava que superaven el límit del 30% de reposicions permès per la llei de pressupostos de l'Estat del 2011. Segons va explicar Homs, l'Estat va acceptar retirar el recurs "amb la condició que el Govern no ampliï" la seva demanda de places a 2.580, tal com havia anunciat la setmana passada la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, acollint-se als criteris pactats per l'Estat i la Junta d'Andalusia.

De fet, Homs va assegurar que "l'amenaça" del govern espanyol va ser que si la Generalitat insistia a reclamar aquestes 2.580 places, en lloc de les 1.245, "hi tornarien a recórrer i suspendrien la convocatòria". "De moment ens hi haurem d'avenir, perquè l'alternativa seria crear una gran inseguretat jurídica per a les 15.000 persones que ja s'han presentat a la convocatòria", va explicar el portaveu català.

"Intromissió sense precedents"

Homs va emmarcar el recurs estatal a les oposicions catalanes dins "l'ofensiva" de l'Estat cap a Catalunya que, diu, "no s'ha aflaquit" en els altres fronts oberts. El portaveu del Govern va considerar aquest recurs com un "intent d'intromissió sense precedents en el que portem de democràcia". Segons Homs, "mai s'havia hagut de negociar" una convocatòria d'oposicions, cosa que "estableix un precedent d'intervenció" estatal en competències catalanes. El portaveu va subratllar, a més, que l'acord final "posa de manifest les poques raons jurídiques, o cap, que tenia Madrid" per formular el seu recurs.

Finalment, la carta que va jugar la setmana passada la consellera Rigau, reclamant el doble de places de les que ja havien estat recorregudes, en aplicació, deia, de l'acord que l'Estat havia signat amb Andalusia, li ha fet guanyar la partida. Per no haver de fer front a aquest augment, l'Estat s'ha avingut a acceptar les 1.245 places que en un principi li havien semblat excessives. Però ha estat el mateix acord signat amb la Junta d'Andalusia el que ha permès desencallar el tràmit legal. El Govern va aprovar ahir una modificació del decret de convocatòria per especificar que aquestes 1.245 places sorgeixen de sumar les 430 places que l'Estat considera, en el seu recurs, com el 30% de reposició permès, i la resta per la consolidació dels llocs de treball dels que eren interins l'1 de gener del 2005. Aquesta consolidació, que fixa l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, va permetre l'acord amb Andalusia i ha permès també l'acord amb Catalunya, tot i que no s'ha aplicat en la seva totalitat, ja que Rigau calculava que els llocs de treball a consolidar per aquesta via eren 2.145. Però reclamar aquesta quantitat hauria reobert el conflicte amb l'Estat.

Contactes a tots els nivells

Fonts del departament van recordar que l'objectiu de la negociació era almenys mantenir les places previstes i evitar suspendre les oposicions, cosa que al final s'ha aconseguit, gràcies a contactes constants a tots els nivells d'aquests últims dies entre Estat i Generalitat. Tot i així, el portaveu del Govern va assenyalar que si en els pròxims mesos es pogués ampliar la convocatòria a més places, es faria.

stats