EL FINANÇAMENT DE CATALUNYA
Crònica 30/03/2011

El Govern impulsa el pacte fiscal sense la "minoria" de PSC i PP

El Govern no compta ni amb socialistes ni amb populars per aconseguir el pacte fiscal inspirat en el concert econòmic. Això no vol dir que els descarti per a altres qüestions, com aprovar els pressupostos.

P. Martí / N. Martínez
2 min
El govern de la Generalitat es va reunir ahir com cada dimarts presidit per Artur Mas i va aprovar una sèrie de mesures per reduir la seva estructura i simplificar els tràmits normatius.

Barcelona.La falta de majoria absoluta obliga CiU a aplicar una política de pactes de geometria variable. Els socis que serveixen per pactar un tema no serveixen per a un altre. A hores d'ara el Govern no descarta aprovar els pressupostos amb el PSC o el PP, però ja té clar que cap d'aquests dos partits se sumarà, per motius diferents, a la seva proposta de pacte fiscal.

Aquesta manca d'unitat sobre el nou model de finançament no sembla preocupar el Govern, perquè ahir el seu portaveu, Francesc Homs, va excloure el PSC i el PP subratllant que al Parlament són "minoria" i que es pot sumar amb ERC i ICV per aprovar-lo. L'executiu buscarà una posició "àmpliament compartida", però segons Homs no sacrificarà l'ambició de la proposta a "grans consensos paralitzants". La intenció era donar un avís per a navegants en la direcció que el Govern de Mas anirà per feina amb aquest tema, hi hagi consens o no, després de les eleccions generals de l'any que ve.

El Govern aspira a rebaixar el dèficit fiscal (que ara ronda un 9% del PIB) fins a nivells comparables als dels Länder alemanys, situat en un 4%, tal com ahir va ratificar Homs després d'unes declaracions de Josep A. Duran i Lleida en el mateix sentit.

Les declaracions d'Homs van obtenir immediatament la resposta de socialistes i populars. El president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, va replicar dient que no se senten "en minoria", sinó que veuen "les coses radicalment diferents a com les veuen ells", en referència a CiU, a qui va tornar a acusar d'utilitzar la reivindicació del pacte fiscal com a excusa per no governar. Per la seva banda, Enric Millo, portaveu del PP al Parlament, es va mostrar sorprès que Homs titllés de minoria els "dos partits més importants després de CiU al Parlament". A més, Millo va recomanar al portaveu del Govern "un exercici saludable", que seria "observar quina representació té CiU en altres cambres", com al Congrés, on té 10 diputats. "Quan el pacte fiscal s'hagi de parlar al Congrés, haurà de buscar consens", va recordar Millo, perquè "l'experiència ha demostrat que és molt important pactar a l'hemicicle espanyol".

Reducció de la Generalitat

Per altra banda, el Govern va aprovar ahir diverses mesures per començar a implantar els acords de la cimera celebrada divendres de la setmana passada. La primera va ser un pla de reducció de les estructures de la Generalitat, que afecta gairebé un 14% dels òrgans estructurals, i respon al compromís amb l'austeritat, l'aprimament i l'agilitat de l'administració. Aquest pla simplifica l'estructura del Govern, però no genera un estalvi immediat, ja que es manté tot el personal funcionarial. Homs va precisar que es tracta d'una millora en termes d'eficiència que repercutirà positivament en qüestions econòmiques.

La segona mesura va ser un pla de racionalització normativa que comporta la derogació de 246 disposicions, amb l'objectiu de simplificar l'ordenament jurídic actual i acabar amb l'excessiva regulació, que es converteix en un obstacle més per a la recuperació econòmica.

stats