EL NOU FINANÇAMENT
Crònica 29/11/2011

El Govern ja inclou la consulta en el seu full de ruta

El Govern ja amenaça amb una consulta pel pacte fiscal si el PP es nega a negociar-lo. I el cap de files a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, el veu "prioritari", però basarà el seu inici de legislatura en la crisi.

Oriol March
3 min
ESCENARI SIMBÒLIC
 Duran va presentar ahir els diputats i senadors electes de CiU a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a les fonts de Montjuïc.

BARCELONA.El Govern ja parla obertament de celebrar una consulta sobre el pacte fiscal per legitimar-lo davant un PP amb majoria absoluta i que no està disposat a acceptar el model de finançament que proposa CiU, tal com va avançar l'ARA el 14 de novembre. "Es tracta de demostrar que hi ha una majoria favorable al pacte fiscal", va assegurar ahir el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, a TV3.

Aquesta declaració d'intencions del Govern desgrana, almenys de manera parcial, el pla B que l'executiu d'Artur Mas té en marxa per si el PP, com indiquen tots els senyals, tanca la porta a singularitzar en la línia del concert el finançament català. Fins abans del 20-N, el full de ruta alternatiu s'havia allunyat del focus, però des de la setmana passada, quan la vicepresidenta, Joana Ortega, va anunciar que la nova llei de consultes estaria a punt abans de Nadal, les peces van encaixant.

"Es tracta de disposar un instrument de caràcter democràtic per plantar cara a l'hipotètic escenari en què el govern espanyol digui que no vol parlar del pacte fiscal", va sentenciar Homs. La nova llei de consultes, que es tramitarà al llarg de 7 o 8 mesos -no es pot fer amb caràcter d'urgència-, modificarà l'anterior norma, promoguda pel tripartit. CiU vol que ja no calgui demanar permís a l'Estat per consultar a la ciutadania, tot i que si es fa serà sense cens oficial ni caràcter vinculant.

Aquesta ofensiva preventiva, de moment, només s'aplicarà des de Catalunya. A Madrid, el cap de files de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, optarà per una estratègia més conservadora i esperarà a veure com respira el PP per afrontar, d'una manera o altra, la consecució del pacte fiscal. En la presentació dels diputats i senadors de CiU a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch de Barcelona, Duran va insistir que el nou model de finançament és un "objectiu de legislatura" i va emplaçar Mariano Rajoy a atendre'l per abordar el pacte fiscal.

La consulta, feina del Govern

En tot cas, el líder d'Unió, més enllà d'alinear-se amb l'opinió d'Homs, va evitar qualsevol apreciació sobre la celebració d'una consulta per referendar el pacte fiscal. "El que toca al grup parlamentari de CiU a Madrid és defensar la modificació i creació de les lleis que permetin aconseguir-lo", va considerar Duran. Entre totes les iniciatives legislatives prioritàries que va anunciar ahir per a l'arrencada de la nova legislatura no n'hi havia cap encaminada a aconseguir obrir el meló del pacte fiscal. En ser preguntat per la qüestió va detallar tres vies, per bé que condemnades al fracàs amb la majoria absoluta del PP, a les quals CiU recorreria en pro del pacte fiscal si Rajoy els diu no.

El cap de files de CiU a Madrid va centrar el seu discurs en l'economia i les primeres intervencions a Madrid tindran a veure amb la llei de mecenatge, les pensions, la modificació de l'IVA i la reestructuració de l'ICO. L'absència del pacte fiscal en aquest full de ruta la va justificar assegurant que el nou finançament no pot ser una proposició de llei i que, en tot cas, l'assumpte ja es tractarà quan s'iniciïn converses polítiques amb el futur executiu espanyol.

Escenari català

La consulta pel concert va remoure ahir l'escena. ERC la va solemnitzar com a condició, tal com va avançar aquest diari dissabte, per pactar els comptes del 2012. "És clau per a la transició nacional", va indicar la portaveu d'ERC, Anna Simó. Menys entusiasme va mostrar el PSC, que va denunciar que el referèndum amaga els pactes amb el PP. Als populars tampoc els fa gràcia. Alícia Sánchez-Camacho va receptar "serenitat" a l'executiu. La líder del PP català va assegurar que Rajoy manté el compromís de pagar el fons de competitivitat, però en funció "de l'economia". Duran va avançar que el seguiria demanant.

stats