EMPRENEDORIA
Crònica 14/03/2012

El Govern invertirà 200 milions a fomentar la creació d'empreses

Beatriz Arias
2 min
El programa impulsat pel departament d'Empresa i Ocupació pretén recuperar el teixit empresarial, que ha minvat els últims anys.

BARCELONA.A banda de la dotació econòmica del programa Catalunya Emprèn -que s'aprovarà oficialment al maig i és fruit de l'acord pressupostari signat pel Govern amb el PP-, el pla té com a objectiu mobilitzar més de 3.500 milions d'euros en projectes d'emprenedoria i creació d'empreses. Coordinat pel departament d'Empresa i Ocupació, en aquest programa hi participen agents públics i privats i altres departaments de la Generalitat.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va destacar ahir durant la presentació del Catalunya Emprèn que el programa pretén reduir els obstacles amb què es troben ara els emprenedors per portar a bon terme els seus projectes i activar totes les capacitats del país per crear noves empreses i generar ocupació. El Govern es proposa desplegar el pla de manera progressiva durant l'any 2012.

Les dades del teixit empresarial català mostren com aquest s'ha anat destruint en els últims anys amb motiu de la crisi. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), mentre que el gener del 2008 hi havia 635.445 empreses, el 2011 la xifra es va reduir un 3,7% fins a les 611.751.

Entre les mesures previstes en el pla hi ha l'aprovació de la llei d'emprenedoria al Parlament -que establirà un marc jurídic, fiscal, laboral i financer per facilitar aquesta activitat-, l'habilitació de xarxes de suport a la iniciativa empresarial i l'autoocupació o la creació d'instruments de suport a empreses d'alt potencial de creixement. Les mesures aniran acompanyades de canvis normatius i administratius, que eliminin les traves i permetin una relació més àgil entre la Generalitat i les companyies o els autònoms.

Una part de les actuacions se centrarà a fomentar l'esperit emprenedor en els diferents estadis formatius -ensenyament obligatori, superior i formació professional- i entre l'opinió pública.

El programa també preveu actuacions enfocades a "segones oportunitats" perquè aquells emprenedors que en el seu dia van intentar tirar endavant un projecte i no van tenir èxit ho puguin tornar a provar.

Al·lusió a la promesa electoral

L'altre gran objectiu de la iniciativa és estimular la creació de 100.000 llocs de treball durant aquests quatre anys, derivats de les oportunitats vinculades a aquest programa i les necessitats de les noves empreses que vegin la llum.

"De cap manera hem tirat la tovallola en la lluita contra l'atur, que sabem que és una feina a mitjà i llarg termini", va declarar Mena, en referència a l'objectiu que es va marcar l'executiu català de reduir a la meitat el nombre d'aturats aquesta legislatura.

stats