BENESTAR SOCIAL
Crònica 21/01/2012

El Govern treu l'ajuda del PIRMI a 4.521 persones, el 15% del total

El Govern ha retirat l'ajuda de la renda mínima d'inserció -l'antic PIRMI- a 4.521 persones, el 15% del total, de les quals més de 1.500 ni tan sols vivien a Catalunya, segons Empresa i Ocupació.

Carles Arbolí
2 min
Els canvis en el PIRMI van provocar moltes queixes ciutadanes. En la imatge, una protesta aquest estiu a la ciutat de Girona.

BARCELONAQuan el Govern va començar a l'agost el procés de revisió de les ajudes de la renda mínima d'inserció, una de les raons que va argumentar l'executiu català era el suposat frau que cometien una part dels beneficiaris, que estarien cobrant aquesta ajuda sense complir-ne els requisits. Mig any després, el departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat ha donat a conèixer les dades definitives de tot el procés: més de 1.500 persones cobraven el PIRMI sense ni tan sols viure a Catalunya, o com a mínim sense haver comunicat que marxaven del país.

D'aquesta manera, el balanç final del procés de reordenació de l'ajuda és que Empresa i Ocupació retira el PIRMI a 4.521 persones de les 30.284 que se'n beneficiaven, la qual cosa representa un 15%. La majoria d'aquestes persones (1.511) són les que ja no vivien a Catalunya i no ho havien comunicat. Per darrere d'aquesta circumstància hi ha els que no s'han pogut localitzar (1.101 persones), els que tenien ingressos superiors als límits o no havien comunicat canvis en la seva situació social i econòmica (que són 955), els que no han assistit a l'entrevista o no han col·laborat en el procés (520 persones) o bé els que han destinat els diners de la subvenció a altres finalitats no incloses (434).

Les dades del balanç oficial estableixen que a 31 de desembre del 2010 hi havia 30.284 perceptors d'aquesta prestació, mentre que un any després els beneficiaris són 24.765. Aquesta situació és el resultat del procés que ha dut a terme el Govern, al qual cal sumar-hi el moviment d'altes i baixes naturals que hi ha hagut durant aquests dotze mesos. La reordenació es va iniciar a l'agost, quan durant un mes es va modificar la forma de pagament de l'ajut, passant de la transferència bancària al xec nominal. D'aquesta manera pretenia detectar quines persones no residien al domicili que tenien declarat a la sol·licitud.

El departament d'Empresa i Ocupació assegura que es destinaran 20 milions d'euros per afavorir la inserció laboral de les persones que reben la prestació.

stats