EL FINANÇAMENT DE LA GENERALITAT
Crònica 08/02/2012

El Govern fixa l'estiu com a límit per sumar el PSC al pacte fiscal

El Govern intensificarà les negociacions amb el PSC per sumar-lo a l'acord del pacte fiscal abans de l'estiu. L'executiu posa com a límit de la negociació que la Generalitat recapti tots els impostos.

Sara González
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en un ple del Parlament. Al darrere, el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, a qui Mas vol fer partícip de l'acord del pacte fiscal.

BARCELONA.Els socialistes catalans ja tenen un límit temporal i unes fronteres de negociació per decidir si pugen al carro del pacte fiscal que defensen CiU, ERC, ICV-EUiA i SI. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar ahir que l'executiu vol posar el pacte fiscal sobre la taula de Mariano Rajoy a partir del segon semestre de l'any, però és conscient que sense el suport del PSC la reivindicació perd força. Per això està disposat a iniciar ja una contrarellotge de contactes amb els socialistes. L'executiu d'Artur Mas creu que hi ha camp per córrer per arribar a un acord. Això sí, sempre que sigui la Generalitat qui tingui la clau de la caixa.

"Hi haurà marge d'acord en tots els aspectes que el PSC consideri crucials per sumar-se al pacte, sempre que sigui la Generalitat la que tingui els diners", asseguren fonts del Govern. El PSC reivindica que, en comptes de recaptar els impostos una agència tributària catalana, ho faci una agència tributària consorciada amb l'Estat espanyol. "Què vol dir això? Si això suposa que la Generalitat és qui té els diners, parlem-ne", diu un alt càrrec de l'executiu català.

Un altre punt de discrepància és l'anomenada quota, és a dir, el percentatge de recursos que Catalunya pagaria a l'Estat espanyol en concepte de serveis prestats i, per petició dels ecosocialistes, de solidaritat amb la resta de comunitats autònomes. El PSC rebutja la quota interpretada en aquests termes i aposta per "un increment progressiu dels percentatges de cessió sobre els rendiments dels impostos cedits parcialment en l'actualitat". És a dir una actualització del finançament pactat el 2009.

Per l'executiu d'Artur Mas, els desacords amb el PSC són sovint per matisos i per la tria de paraules. Conscient que sumar els socialistes a l'acord és un símbol de fortalesa interna que reforça la reivindicació, el Govern està disposat a assumir, si cal, canvis de llenguatge per fer sentir més còmodes els socialistes (que no volen sentir a parlar de concert), i a negociar l'aportació de Catalunya a l'Estat en concepte de solidaritat. Ara bé, el Govern no pensa cedir en els principis acordats en la comissió parlamentària sobre el concert.

La via per no quedar al marge

"Volem ser a l'acord i detectem que hi ha vies d'entesa", manifestava ahir un dirigent del PSC. De fet, el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ja va manifestar després de participar en l'acte a l'Ateneu Barcelonès de suport de la societat civil al pacte fiscal, que la "clau de la unitat" estarà en la "síntesi" dels tres models que, al seu parer, s'hi van defensar. I és que amb la UGT i CCOO defensant el concert i una pressió social creixent, els socialistes també saben que corren el risc de quedar desplaçats de la centralitat del catalanisme polític si no se sumen a l'acord amb CiU, ERC i ICV-EUiA.

Després de la derrota de Carme Chacón en el congrés del PSOE, el PSC es va conjurar per fer visible el seu perfil propi, diluït les últimes setmanes. El cert és que membres de l'executiva socialista consideren clau en aquest sentit arribar a un acord amb Mas per millorar el finançament. Els socialistes volen "concreció" i que CiU "parli clar", defugint ambigüitats sobre el finançament i la transició nacional de Mas.

ERC veu amb recel com s'allarga el calendari que ha fet el Govern per sumar el PSC a l'acord. Ahir els republicans van rebutjar frontalment qualsevol modificació dels plantejaments pactats fins ara que impliqui "diluir" la reivindicació. "No beneirem una millora de l'actual finançament perquè ja s'ha vist que, malgrat les retallades, no s'arregla ni un 1% del dèficit", va assegurar la portaveu d'ERC, Anna Simó, que va deixar clar que els republicans no secundaran cap acord que no passi per sortir del règim comú de finançament autonòmic. Pels republicans, portar al ple del Parlament les conclusions de la comissió del concert abans de l'estiu suposa retardar massa la negociació amb l'Estat. Per això proposen que la votació es faci al ple de just després del debat extraordinari sobre les retallades, a finals de març.

Fora del focus mediàtic

Però el Govern, sense córrer, sí que vol anar per feina. Passades ja les batalles electorals i els congressos, considera que ara hi ha l'escenari més propici per negociar amb el PSC. I vol fer-ho, va dir Homs després de la reunió del consell executiu, amb "discreció", fugint del focus mediàtic permanent que va marcar la negociació de l'Estatut.

stats