LA GENERALITAT FA INVENTARI
Crònica 26/01/2011

El Govern farà un llistat de les despeses que li endossa Madrid

Madrid dicta. Catalunya paga. I, a sobre, el govern espanyol critica qui s'endeuti. Per això el Govern de Mas ha decidit fer un inventari de les lleis aprovades per l'Estat que l'obliguen a gastar.

Sara González
3 min
El Govern va acordar ahir reunir-se el proper divendres per analitzar el pla de viabilitat financera que la Generalitat lliurarà al govern espanyol el proper dilluns.

BARCELONADenunciar l'efecte rentadora: Madrid dicta la llei i centrifuga els problemes a les autonomies. Aquest és el proper pas anunciat pel Govern d'Artur Mas, que està disposat a plantar cara davant el dit acusador de l'executiu central per la despesa excessiva de les comunitats. Ahir, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar que la Generalitat ha encarregat "un estudi exhaustiu i detallat" sobre tota la normativa vigent aprovada a les Corts espanyoles que contribueix a engreixar el dèficit català. En definitiva, un memorial de greuges que naixerà just després de lliurar a l'executiu central el pla de viabilitat financera, que rebrà el vistiplau del Govern en una reunió extraordinària aquest divendres.

"El govern de l'Estat convida i fa que la Generalitat pagui. Això és una deslleialtat des del punt de vista institucional", va lamentar Homs, que va afegir que, a sobre, Madrid exigeix després a les comunitats autònomes que "s'ajustin en termes de dèficit". El Govern de Mas està disposat a denunciar aquesta "incongruència" davant l'opinió pública i per això elaborarà aquest llistat "en defensa pròpia". "Qui és el responsable? Qui mana la despesa o a qui li toca pagar-la?", va etzibar.

La llei de dependència és una de les normes anunciades a bombo i platerets per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i que més escanya Catalunya. Es va aprovar sense els recursos suficients per aplicar-la i, a més, l'Estat ha incomplert reiteradament el pagament del 50% dels costos de la prestació, amb la qual cosa la Generalitat ha hagut d'assumir els impagaments de Madrid. Homs també va posar com a exemple les mesures a les quals es poden acollir els fumadors arran de la recent supressió de fumar als llocs públics i que suposen un cost per a la sanitat catalana.

Un llarg llistat de casos

Fent memòria, a la llista s'hi suma el desembarcament dels ordinadors portàtils a les aules, el cost dels quals els paguen a parts iguals la Generalitat i les famílies. També altres normatives que, tot i haver estat acordades amb les comunitats, no han estat acompanyades de partides pressupostàries. És el cas de la titànica tasca d'adaptació dels estudis universitaris al pla de Bolonya o la reforma de la normativa per protegir les víctimes de la violència de gènere, que tenen dret a un advocat d'ofici que va a càrrec de la Generalitat. Una altra mesura aprovada des de Madrid que suposa un important cost per a Catalunya ha estat la reforma de l'oficina judicial, que implica tenir més mitjans als jutjats directament sufragats de la butxaca de la Generalitat.

En tot cas, Homs va puntualitzar que la dèria legislativa del govern central que es va accelerar "fa dos o tres anys" ha frenat.

El particular memorial de greuges sortirà a la llum després que el Govern lliuri a Madrid el seu pla de viabilitat financera, previsiblement el proper dilluns. El divendres, Mas i els consellers es reuniran per donar el vistiplau a aquest document, que inclou una reducció del 10% del pressupost vigent i també l'exigència dels 1.000 milions d'euros que, segons els càlculs del Govern, l'estat hauria de lliurar a Catalunya pel fons de competitivitat pactat en el model de finançament.

De fet, el govern espanyol va donar ahir llum verda a l'endeutament de les autonomies després d'anunciar que el 2010 es tancarà amb un dèficit del 5,1% del PIB -53.444 milions d'euros-, vuit dècimes menys del previst per a l'any passat. La ministra d'Economia i vicepresidenta del govern espanyol, Elena Salgado, va anunciar que d'aquesta manera es complirà el dèficit públic del 9,3% del PIB el 2010 -podria ser fins i tot una dècima inferior-, que compensarà el major registre deficitari de les comunitats autònomes.

stats