Crònica 04/04/2012

El Govern manté el Baix Llobregat com a prioritat

Els terrenys del Baix Llobregat són prioritaris per al Govern, malgrat les dificultats per encaixar-hi el projecte de Sheldon Adelson. El conseller Lluís Recoder va dir ahir que encara no s'ha de tirar la tovallola.

Albert Balanzà
3 min
Terrenys situats a Montcada que figuraven, inicialment, en el llistat d'opcions estudiades per la Generalitat.

BARCELONA.La Generalitat manté com a primera opció per aixecar el macrocomplex Eurovegas la llenca de 800 hectàrees del Baix Llobregat, que envaeix els termes municipals del Prat, Sant Boi, Cornellà i Viladecans. Hi ha altres opcions a la carpeta d'aspirants, però totes són molt més complexes de gestionar, com Montcada i Abrera. I un detall molt important: els terrenys del delta del Llobregat són els que més agraden al magnat nord-americà Sheldon Adelson, l'empresari que vol invertir uns 20.000 milions d'euros a Catalunya o a Madrid per fer realitat el projecte.

Per això, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, no va voler descartar la recerca d'altres opcions en cas que sigui impossible satisfer les pretensions de Las Vegas Sands Corporation. Però continua treballant al màxim detall al Baix Llobregat com a primeríssima opció. A la reunió del cap de setmana a Las Vegas, Adelson va acceptar derivar l'impacte visual dels casinos als carrers secundaris del projecte, però va insistir en la necessitat d'articular el macrocomplex hoteler i d'oci amb una columna vertebral rectilínia d'uns dos quilòmetres.

En una compareixença informativa ahir a Igualada, Recoder va assegurar que el moment de la negociació està baixant a un nivell de concreció que no permet que Catalunya "tiri la tovalolla", encara que Madrid hagi mostrat una disposició total per satisfer els requisits que demana Adelson per fer el seu projecte. De tota manera, el conseller va descartar explícitament, per primera vegada, l'opció de Montcada i Reixac, la dels terrenys del Mas Duran, on habitualment es fa la celebració del Rocío. Fonts municipals explicaven ahir que l'Ajuntament no hi té previst cap projecte i que hi ha una peça urbanística de 400 hectàrees que pertany a l'Incasòl. La resta d'hectàrees s'haurien de pactar amb els particulars de la zona.

Madrid promet bona fiscalitat

L'adversari més dur, en qualsevol cas, en aquesta negociació no és l'encaix dels terrenys del Baix Llobregat sinó la gran aposta que està fent Madrid per emportar-se la multimilionària inversió. Ahir el cap de la delegació madrilenya que ha viatjat a Las Vegas, el conseller d'Economia de la Comunitat de Madrid, Percival Manglano, va assegurar baixant de l'avió de tornada que Adelson pagarà impostos per la seva inversió a l'estat espanyol, però "encara no s'han tancat els tipus" impositius que s'aplicaran. Manglano va rebutjar, d'aquesta manera, que Espanya s'hagi de convertir en un "paradís fiscal" per afavorir una inversió d'aquesta dimensió en temps de crisi i recessió i va detallar que en cap cas s'ha posat sobre la taula "que no es pagui cap mena d'impost". El conseller madrileny va apuntar que aquest cap de setmana ha parlat amb Adelson d'un "entorn fiscal favorable" si tria Madrid en lloc de Barcelona per ubicar-hi el macrocomplex. També va recordar, en aquest sentit, que aquesta comunitat té "la taxa autonòmica de l'IRPF més baixa de tot Espanya, bonifica l'impost de successions i el de patrimoni i no té taxa turística, com altres regions", en referència indirecta a Catalunya, que la vol aplicar a partir del novembre.

En el marc de la polèmica política, el president del grup municipal del PSC a Barcelona, Jordi Martí, va insistir ahir en la crítica al projecte d'Eurovegas. Va assegurar que la cara de Recoder a Las Vegas deia més que el que va expressar en paraules. "Va necessitar anar a Las Vegas per entendre el que vol fer Adelson i allà la idea el va sorprendre", va explicar el dirigent socialista.

stats