HABITATGE
Crònica 19/10/2011

El Govern mediarà amb els bancs pels desnonaments

El Govern aprova criteris mínims per regir els convenis amb les entitats de crèdit. Vol impulsar la mediació abans que l'execució hipotecària es judicialitzi i evitar així més desnonaments.

Laura Díaz-roig
2 min
El Govern mediarà amb els bancs pels desnonaments

Barcelona.El Govern ha aprovat uns criteris mínims que regiran la mediació entre les entitats de crèdit i els deutors per evitar els desnonaments "amb risc d'exclusió social". En concret, impulsarà la mediació prèvia, és a dir, abans que el conflicte es judicialitzi, per evitar situacions irreversibles.

"Fins ara, a l'Ofideute -entitat que s'ofereix com a mediadora entre la família i el banc- només rebíem la part dèbil [la família] quan ja tenia una citació judicial. Volem fer-ho al revés, que les entitats vinguin a nosaltres abans de judicialitzar el conflicte", diu Carles Sara, secretari d'Habitatge de la Generalitat. Sara està convençut que les possibilitats d'arribar a una solució són molt més altes abans d'anar al jutjat, quan ja hi ha costes judicials i un procediment obert que dificulta tots els moviments.

Marc comú

L'objectiu és fixar un marc comú per a les entitats per poder assolir alguns d'aquests mínims, com l'ajornament dels terminis del préstec hipotecari i dels períodes de carència, la dació en pagament i l'ús de l'habitatge amb opció de compra. A més, s'inclouen previsions perquè els interessos de demora dels préstecs i crèdits hipotecaris no siguin superiors a 2,5 vegades l'interès legal del diner.

El Govern, doncs, impulsarà la signatura d'acords amb les entitats, que tampoc estan interessades a quedar-se amb més immobles. La mesura ajudarà l'administració a identificar les famílies que pateixen aquest problema abans que el cas sigui al jutjat o que, en el pitjor dels casos, es produeixi el desnonament, i així es podran alertar els serveis socials perquè actuïn.

Per una mediació eficient en l'àmbit de les execucions hipotecaries, sigui prèvia o posterior a l'inici del procés judicial, és fonamental un mediador independent amb una formació especialitzada i la predisposició de les entitats financeres, assegura Elena Moreno, responsable del centre de mediació del Col·legi d'Advocats de Barcelona, que creu que els convenis amb les entitats bancàries poden simplificar molt el procés de reclamació del deute hipotecari. "No és recomanable que les entitats financeres tinguin els seus propis mediadors, amb una dinàmica que no garanteixi la imparcialitat", diu Moreno, que creu que és la via per no deixar desemparades les famílies que no poden assumir els deutes.

stats