PRIMER POLS A MAS
Crònica 16/04/2011

El Govern modera el to de la retallada

Carles Arbolí
3 min
El Govern modera el to de la

Missatge entès. Vint-i-quatre hores després que milers de treballadors de la funció pública omplissin la plaça de Sant Jaume per oposar-se a les retallades pressupostàries, el Govern ha moderat el discurs i s'ha obert a flexibilitzar algunes de les mesures anunciades, especialment en el camp de la sanitat. Tant el president, Artur Mas, com el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, van llançar ahir missatges conciliadors en aquest sentit.

La pressió del funcionariat però, sobretot, la ciutadana, ha provocat una modulació del missatge governamental. Hi haurà retallada sanitària perquè és inevitable, però res està tancat ni decidit. Ni tan sols el percentatge de l'afectació pressupostària en els hospitals catalans. Mas ja va avançar ahir que l'activitat sanitària es reduirà entre un 5% i un 10%. Ruiz també va corregir el missatge i l'anunciat 10% d'ajust pressupostari als centres va passar a ser "només en casos concrets". Oficialment ningú concreta -la qual cosa alimenta la confusió- i els hospitals ja han enviat les seves propostes amb tisorades que en molts casos arriben a un 12% o a un 15%, però el Govern prepara un ribot per aprimar aquests percentatges. Els mateixos centres ja han dit per activa i per passiva que reduir pressupostos en més d'un 5% repercutirà en la qualitat assistencial. Un discurs que s'ha repetit des de les patronals hospitalàries i que ha anat quallant entre la ciutadania, malgrat que el mateix Artur Mas ha criticat que s'estigui fent "alarmisme". "És irreal i no té cap base", va afegir ahir el president.

"Hem de saber prendre nota"

La proximitat electoral del 22-M, la preocupació social per la repercussió de la retallada en l'assistència mèdica i la pressió sindical formen una amalgama incòmoda que el Govern vol reconduir. "Hem de saber prendre nota", admetia ahir Francesc Homs quan li van preguntar a Rac 1 per la concentració del dia abans a la plaça de Sant Jaume. Aquesta vegada no hi va haver moviment a la defensiva, sinó tot el contrari. I és que la dimensió de la protesta -10.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 20.000 segons els organitzadors- preocupa el Govern, especialment perquè tot just fa poc més de cent dies que ha pres possessió. És per això que el portaveu de l'executiu va reaccionar afirmant que la manifestació ha de servir per "estimular a aprofundir més en el diàleg". "No ens cauran els anells per fer-ho", va sentenciar.

També Boi Ruiz va matisar que "els ajusts no han vingut a la sanitat per quedar-se", va llançar noves ofertes de diàleg amb totes les parts implicades i va sorprendre quan va assegurar que ell mai ha assenyalat que la retallada pressupostària de cada centre hospitalari hagi de ser d'un 10%: "No es tracta d'una mitjana, perquè no proposem ajustaments lineals, sinó propostes diferents en funció de la realitat de cada centre, per la qual cosa només en algun cas concret la reducció pot arribar a un 10%". El conseller de Salut sí que va insistir a dir que moltes de les informacions que han facilitat sindicats i partits polítics de l'oposició són "exagerades" i, en aquest sentit, va demanar que el debat sanitari "surti de l'arena política".

Intoxicació electoral

El Govern confia que després de les eleccions municipals es rebaixarà la conflictivitat. Mas va especificar que "no em queixo de les protestes, però tothom ha de posar el seu gra de sorra", perquè el contrari seria, en referència a l'oposició, "causar una alarma i un neguit innecessaris". Precisament, ICV va demanar ahir a Mas que cessi el conseller de Salut si no fa marxa enrere en les retallades. Pel president català "res del que és fonamental està en qüestió, ni l'atenció primària, ni les urgències, ni les malalties greus". Però no pensen el mateix els professionals. Ahir el Col·legi de Metges de Girona, tal com ja va fer dilluns el president del de Barcelona i assessor del Govern, Miquel Vilardell, va fer un manifest en el qual mostren la seva preocupació pel fet que la davallada de recursos es tradueixi en una pèrdua de la qualitat assistencial que posi en risc la sanitat catalana. El Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona també ha creat un "observatori de les retallades". Més que mai, una gestió sanitària analitzada amb lupa.

stats