LA REFORMA DE L'ADMINISTRACIÓ
Crònica 31/03/2012

El Govern no suprimirà municipis

La futura llei de governs locals que ha de racionalitzar les administracions no preveu la polèmica fusió forçosa de municipis. El Govern té per objectiu portar la llei al Parlament abans de finals d'any.

Sara González
3 min
PRIMERA REUNIÓ DEL COMITÈ D'EXPERTS
 La vicepresidenta, Joana Ortega, es va reunir ahir per primera vegada amb el comitè de 17 experts que assessoraran l'executiu en l'elaboració de la llei de governs locals. Entre els experts hi ha juristes, economistes, arquitectes i geògrafs, que seran els encarregats de dissenyar un nou mapa competencial de Catalunya.

BARCELONA.Els precedents de qualsevol proposta que toqui el moll de l'os de la raó de ser d'un municipi han estat sempre tan plens de controvèrsia que el govern d'Artur Mas elaborarà una llei que simplifiqui l'administració sense tocar l'espinós tema de les fusions. Ho va deixar clar ahir la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, en el que va ser el tret de sortida de l'elaboració de la llei que ha de redissenyar el mapa competencial de Catalunya. Els 17 experts que assessoraran l'executiu es van reunir ahir per primera vegada, amb un calendari que fixa el 31 de novembre d'aquest any com la data límit per aprovar aquest projecte de llei.

"El model català no passa per la supressió forçosa de municipis ni d'ens, sinó per la racionalització de competències", va subratllar Ortega. Segons fonts de Governació, amb aquesta afirmació la vicepresidenta va voler esvair "certes temptacions", més enllà de les fronteres catalanes, de fer "talls genèrics" com el que va insinuar la setmana passada el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, quan va assegurar que dels 8.000 ajuntaments que hi ha a l'Estat la meitat no són viables econòmicament. Fonts pròximes a Ortega afegeixen que el govern de Mariano Rajoy està sondejant la idea de suprimir aquells municipis amb menys de 1.000 habitants, una consigna de la qual la Generalitat no vol ni sentir a parlar.

De fet, CiU ja és conscient dels efectes que genera parlar d'eliminar municipis a Catalunya. L'any 2000 el Govern, encara capitanejat per Jordi Pujol, va encarregar un estudi conegut com l'informe Roca -el dirigia l'aleshores líder de CiU al Congrés, Miquel Roca Junyent-, que apostava per un pla de fusions i agregacions per als municipis de menys de 250 habitants. La proposta va generar tanta polèmica en el món municipal que el Govern no traurà l'informe del calaix. Sí que tindrà la porta oberta a l'agrupació voluntària de municipis, així com a la mancomunació de pobles i serveis que, tal com va avançar l'ARA, tindrà bonificacions a partir del 2013.

La vicepresidenta tampoc va aprofundir ahir en la possibilitat de suprimir consells comarcals o diputacions, com han defensat en els últims mesos alguns dirigents de CiU, però sí que va insistir en la necessitat d'optimitzar recursos afavorint la cooperació, simplificar el model i establir els límits de les competències que ha d'assolir cada nivell administratiu. En aquest sentit, Ortega va demanar als 17 experts -entre els quals hi ha l'exconsellera de Governació Maria Eugènia Cuenca- que treballin amb "màxima llibertat" i esperit creatiu, però sempre respectant "l'asimetria del país" i garantint la "màxima eficiència i la mínima burocràcia".

Especificitats territorials

El Govern vol que la llei de governs locals vagi "al detall" i "a mida" de cada territori. Així doncs, el criteri poblacional no serà un referent a l'hora d'establir quines competències té un municipi. En funció de l'especificitat dels seus respectius territoris, pot ser que dos pobles amb la mateixa quantitat de població tinguin competències diferents perquè en alguns dels casos serà el consell comarcal qui es responsabilitzi d'uns determinats serveis. El comitè d'experts, format per juristes, economistes, arquitectes i geògrafs es reunirà com a mínim cada quinze dies.

El calendari del Govern preveu que la comissió que ha d'elaborar la llei aprovi els documents preparatoris abans del 31 de maig i que la normativa arribi al Parlament abans de finals d'aquest any. Malgrat tot, Ortega va subratllar que "la urgència del calendari no ha d'accelerar el debat", ja que es prioritzarà que la llei reculli el màxim de consens territorial.

stats