PROPOSTA CONTRA LA CRISI
Crònica 16/11/2011

El Govern obre ara la porta a un executiu de concentració

El Govern no descarta un govern d'unitat a Catalunya com el que Josep A. Duran i Lleida proposa només a escala estatal. Francesc Homs afirma que primer cal que el PSC conclogui el seu procés intern.

Sara González
2 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs, va revelar ahir que una de les possibles estratègies de futur seria un govern de concentració.

BarcelonaJosep A. Duran i Lleida ha defensat reiteradament un govern de concentració a l'estat espanyol per afrontar les turbulències econòmiques, però el candidat de CiU no veu aquesta recepta necessària a Catalunya. Ahir, però, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va voler matisar la proposta del seu company de federació i va obrir la porta a una fórmula d'unitat també al govern català. Això sí, de bracet d'un PSC que primer hauria de concloure el seu procés intern. No deixa de ser paradoxal que la proposta la llancés just el dia que Artur Mas va carregar durament contra el PSC pel seu suport a la vaga de metges.

"No hi ha res descartable. El que defenses en un lloc també s'ha de defensar en un altre", va etzibar Homs en ser preguntat per la proposta de Duran. El portaveu va fer aquestes declaracions després que el candidat de CiU considerés dilluns que la unitat que defensa a Madrid no és aplicable a Catalunya, i ho va argumentar afegint que les decisions que poden influir en la vida econòmica, "lamentablement", no les pren la Generalitat, sinó el govern espanyol. Duran va precisar que l'únic que cal és que PSC i ERC col·laborin més amb el Govern.

Des d'ERC s'ha acusat Duran de ser nacionalment "indigne" per apel·lar a un govern de concentració nacional espanyol capitanejat pel PP, i també el PPC l'ha acusat de ser incoherent en les seves reivindicacions. Malgrat tot, Homs va fugir d'estudi i després d'haver llançat la proposta, que implicaria l'entrada al Govern de dirigents d'altres partits, va assegurar que se sentia "molt còmode" amb les propostes que Duran està fent a la seva campanya.

Enfortir-se davant la marea blava

Tenint en compte que un govern de concentració a Catalunya tindria com a missió no només fer front a les dificultats econòmiques, sinó enfortir l'executiu català davant un PP amb majoria absoluta al Congrés, Homs va donar per fet que, arribat el cas, el PSC seria el seu principal interlocutor. El portaveu ja va aclarir, però, que a curt termini aquesta opció és poc probable. "És difícil de plantejar mentre el principal partit de l'oposició no hagi fet el seu procés intern", va argumentar el portaveu. Aquesta situació no queda precisament tan lluny, ja que els socialistes tenen previst el congrés del qual sortirà el nou lideratge el 16, el 17 i el 18 de desembre.

Justament per aquestes dates 403 alts càrrecs del Govern i directius del sector públic deixaran de rebre la paga de Nadal. Ahir el consell executiu va aprovar, tal com va anunciar Mas a finals de setembre, la supressió d'aquesta paga. El gest estava perfectament calculat i es va fer coincidir amb la jornada de vaga de metges. De fet, Homs va recordar que la renúncia a aquest 7% del sou -que se suma a la retallada salarial del 15%- equival a dos milions d'euros i "respon a una petició del col·lectiu mèdic quan demanava exemplificar" la greu situació econòmica en un gest de l'executiu.

El que encara té pendent l'executiu d'Artur Mas és el pressupost del 2012. Homs va admetre que no està elaborat perquè encara reclamen a l'Estat els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat.

stats