EDUCACIÓ SUPERIOR
Crònica 24/02/2012

El Govern pretén jubilar als 65 anys els docents universitaris

El personal universitari podrà jubilar-se als 65 anys amb el 100% del sou fins als 70. El Govern proposa unificar els plans de jubilació dels centres públics i incentivar les jubilacions per alliberar places.

Sònia Sánchez
2 min
Els professors universitaris acostumen a jubilar-se als 70 anys, perquè els ho permet la llei. El Govern els oferirà retirar-se als 65 amb el 100% del sou.

BARCELONA.El 8 de març la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) aprovarà previsiblement un acord per incentivar la jubilació a partir dels 65 anys del personal docent i investigador (PDI) de les universitats públiques, oferint-los el 100% del sou fins als 70 anys, segons va explicar a l'ARA el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà. La proposta que fa el Govern suposa unificar els plans de jubilació de totes les universitats públiques, que ara tenen plans propis.

Un portaveu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que agrupa tots els rectors, va matisar que falten encara unes quantes concrecions a la proposta del Govern i, per tant, no es pot donar per fet l'acord. Però fonts de la negociació van explicar que tots els centres veuen amb bons ulls la proposta del Govern i només queden alguns serrells per poder aprovar-la. Aquestes mateixes fonts expliquen que en les converses s'havien apuntat dues possibilitats: oferir prejubilacions amb el 100% del sou durant cinc anys i oferir el 75% del sou durant 10 anys, una opció que està gairebé descartada. Castellà va admetre que la possibilitat d'oferir prejubilacions als 60 anys amb el 75% del sou s'havia estudiat, però semblava menys factible.

Així, l'opció que genera més consens és la d'incentivar la jubilació als 65 anys. Les condicions per acollir-se al pla, en tot cas, serien les mateixes que s'apliquen a les jubilacions actuals, entre les quals haver completat 32 anys d'activitat universitària. Les universitats, però, reclamen que es respecti la seva autonomia per decidir si les persones que s'acullin a aquest nou pla de jubilació unificat poden continuar o no com a emèrits, que són els jubilats que mantenen certes hores de docència o recerca.

Objectiu: alliberar places

La gran majoria de professors i investigadors de les universitats catalanes treballen fins als 70 anys, una possibilitat que els ofereix la llei, tot i que gairebé tots els centres tenen els seus propis plans de prejubilació. La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per exemple, ofereixen prejubilacions amb el 85% del sou als professors emèrits (gairebé 300 en el cas de la UB). El nou pla d'incentius podria atreure centenars de docents i investigadors perquè no esperessin als 70 anys, de manera que s'alliberarien places públiques per a noves incorporacions -en què el Govern vol fomentar les contractacions permanents a professors d'alt nivell-, alhora que es reduiria la despesa en personal, ja que la major part de la retribució de tots els jubilats provindria eminentment de la seguretat social.

Tot i no concretar la quantitat de professors que s'hi podrien acollir, la secretaria d'Universitats va explicar que les 2.000 jubilacions previstes per als pròxims deu anys només tenen en compte els docents i investigadors que arribaran als 70 anys durant aquest temps, de manera que el nou pla podria elevar força aquesta xifra.

stats