HABITATGE
Crònica 05/10/2011

El Govern promou la protecció dels consumidors d'hipoteques

El Govern modificarà el Codi de Consum per donar més protecció als consumidors de préstecs hipotecaris. La reforma ajudarà a fer una tria més racional i responsable.

Laura Díaz-roig
2 min
La reforma que promou el Govern preveu que les entitats bancàries informin més bé els consumidors  sobre les implicacions econòmiques i jurídiques dels préstecs hipotecaris.

Barcelona.El Govern vol reformar la normativa per donar resposta a l'augment de les execucions hipotecàries i els desnonament s per impagament. El primer pas ha estat iniciar la modificació del Codi de Consum de Catalunya per afegir garanties als consumidors a l'hora de demanar un préstec hipotecari. L'objectiu és augmentar la protecció dels futurs consumidors d'hipoteques per ajudar-los a fer una tria racional i responsable per decidir la possible contractació o no del préstec.

La reforma, que es posa en funcionament amb l'aprovació de la memòria prèvia de la modificació del Codi de Consum, implica una regulació del contingut de la publicitat, la informació precontractual, el deure de solvència del consumidor i el deure de les entitats financeres i de crèdit -així com també del notari que hi intervé-, de fer comprensible al consumidor les implicacions econòmiques i jurídiques i les conseqüències en cas d'impagament.

"Hi havia manca d'informació. La gent signava préstecs hipotecaris sense saber les condicions financeres i les responsabilitats que tenien", explica l'advocada Chantal Moll de Alba, vocal de la comissió de Dret Civil del Col·legi d'Advocats de Barcelona i professora a la Universitat de Barcelona (UB).

El nou text també vol que el deutor sigui conscient del cost total, una vegada sumats els interessos, i dels riscos reals del que se li està oferint, per la qual cosa possibilita que el consumidor compari entre diverses ofertes similars.

Reforma preventiva

"Tenim un problema social gravíssim provocat pels préstecs concedits en els últims deu anys. Defenso un sistema més just, però de moment és el que tenim i tot el que vagi en pro de la informació és positiu", explica l'advocada, que destaca l'aspecte preventiu de la reforma. El professor de finances d'Esade Joan Carles Amaro valora positivament la iniciativa però recorda que l'actuació de la Generalitat en matèria de legislació hipotecària és molt limitada.

"D'entrada sona més a bones intencions. La legislació hipotecària és d'àmbit estatal i qui ha de regular les entitats és el Banc d'Espanya", assegura Amaro, que destaca que un dels aspectes més positius és fomentar la mediació en cas d'execució hipotecària. "Hi ha alguns aspectes a l'hora de demanar crèdits que són imprevisibles, com el futur laboral dels consumidors i les situacions de crisi econòmica", afegeix Amaro. El professor de finances d'Esade creu que seria més efectiu que "el Banc d'Espanya fixés criteris més estrictes a l'hora de concedir préstecs".

stats