RETALLADES AL SECTOR PÚBLIC
Crònica 10/12/2011

El Govern estudia la proposta sindical de la jubilació forçosa als 65

Les posicions del Govern i dels sindicats del sector públic segueixen allunyades. Un dels pocs punts en comú pot ser la jubilació forçosa als 65 anys, però les altres mesures podrien provocar concentracions.

Roger Tugas
2 min
Dimecres que ve, l'endemà de la sisena reunió, tindran lloc concentracions a les capitals de cada demarcació contra les retallades als empleats públics.

BARCELONALa mobilització que preparen els sindicats de la funció pública per dimecres tindrà lloc molt probablement abans que hagin entrat en la fase pròpiament de negociació amb el Govern sobre les noves mesures d'ajust al sector. Després de les dues hores i mitja de la quarta reunió, un possible acord entre les dues parts ahir es veia encara llunyà i difícil. Els representants de Governació van concretar poc les mesures i van descartar bona part de les alternatives sindicals. L'avís que es podrien repetir episodis com els de la concentració a la presó Model per la manca de cessions tampoc facilita les converses. Un punt en comú, però, va ser la proposta dels sindicats de forçar les jubilacions als 65 anys, tot i que s'haurà de concretar a partir de la pròxima trobada, pactada per dimarts.

Actualment, els empleats del sector públic poden treballar, si ho desitgen, fins als 70 anys, una possibilitat que CCOO, la UGT i la IAC proposen prohibir. Calculen que això obligaria entre 1.200 i 1.300 personesa a jubilar-se, i permetria alliberar recursos i prescindir d'altres mesures. El Govern no veu malament aquesta opció i en la següent reunió quantificarà la xifra exacta de treballadors que estarien afectats. Tanmateix, fonts de Governació matisen que la Generalitat ocupa directament només 671 persones majors de 65 anys i que aquesta xifra difícilment es doblarà incloent les de les empreses públiques. Tot i això, estudiaran l'impacte de la mesura. Els sindicats també volen promoure prejubilacions a partir dels 60 anys.

Malgrat tot, més enllà d'aquest punt, les distàncies són evidents. Els representants dels treballadors fixen com a "línies vermelles" en una negociació l'acomiadament d'interins o la reducció salarial anunciada, unes condicions que el Govern va rebutjar. Sí que va renunciar, però, a suprimir complements per estadis, nivells de carrera o trams docents a professors, i tan sols congelarà el pagament als nous beneficiaris fins al 2013. Amb el pas enrere, Governació ja no preveu estalviar 860 milions d'euros, sinó 625, una xifra que ja no vol rebaixar més.

Retallada del 5,8% en els salaris

Els sindicats, en conèixer aquesta xifra, van denunciar que els empleats públics patiran una nova rebaixa salarial del 10%. Tanmateix, la partida sobre personal, tal com puntualitzen des de Governació, ha estat el 2011 de 9.649,7 milions, xifra que significa que, comptant les mesures que afecten el salari -l'executiu també planteja, per exemple, reduir les ajudes sindicals-, la retallada als sous seria d'un 5,8% de mitjana. Aquesta és, però, una de les xifres que els sindicats reclamen que es concreti, i denuncien que els salaris ja es troben en els nivells del 1997.

"La situació és d'una tensió màxima", pel responsable de la UGT-Generalitat, Xavier Casas. I Luis Blanco, portaveu de la IAC, afegeix: "No convocarem accions violentes, però la gent està molt cabrejada". Governació defensa que l'ambient a la reunió és més calmat i reitera que si es repeteix una protesta com la de la Model, es tornarà a aixecar de la taula. Josefina Pujol, responsable de CCOO-Àrea Pública, veu l'acord en aquests moments "molt difícil".

Dimarts seguiran intentant buscar ponts, tot i que fins ara només "recapten informació", segons Pujol. Les mesures alternatives dels sindicats, basades en la reducció d'externalitzacions, la retallada de despeses de dietes i la representació d'alts càrrecs o la recuperació d'impostos, no tenen bona consideració per part del Govern, a banda de les jubilacions. I el termini fixat per l'executiu per pactar -a mitjans de mes- s'esgota.

stats