L'AJUST FUNCIÓ PÚBLICA
Crònica 02/12/2011

El Govern no diu quants interins farà fora

Els sindicats exigeixen saber quants interins perillen amb el pla del Govern i avisen que no acceptaran reduir plantilles. L'executiu xifra en 860 milions l'estalvi derivat de la retallada al sector públic.

Elena Freixa
3 min
Govern i sindicats a la segona trobada, que va concloure sense concrecions.

BARCELONA.Governació i sindicats es troben avui per tercer dia consecutiu per tractar nous detalls de la tisorada que afecta complements salarials i altres drets adquirits del gruix de treballadors públics (funcionaris, personal laboral i estatutari). Els sindicats esperen respostes a alguns interrogants plantejats ahir i, sobretot, concreció sobre el punt més crític del pla: la no renovació de personal interí. Aquest col·lectiu suposa més d'una quarta part del total de treballadors públics. Incloent el personal de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de les empreses públiques, hi ha més de 200.000 treballadors afectats per les 19 mesures d'austeritat.

La responsable d'àrea pública de CCOO, Josefina Pujol, va avisar que els agents socials es negaran a reduccions de personal. "No acceptarem cap rebaixa de les plantilles actuals", va advertir després de més de dues hores de reunió amb el Govern. Pujol va insistir que sense més concrecions no es poden transformar les converses mantingudes fins ara en una negociació formal. El portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Ricardo Rodilla, va confiar que el Govern mantingui el principi de bona fe en la negociació i compleixi el compromís de donar avui més dades.

Els sindicats ja tenen una primera aproximació de l'estalvi que pretén la Generalitat amb la resta de mesures, algunes de temporals i altres d'estructurals: 860 milions d'euros. La més important és la reducció dels complements i pagues extres de manera transitòria, amb la qual espera obtenir 306 milions, així com la modificació d'altres complements salarials de manera permanent, que estalviarà 297 milions.

"Indignació" entre el col·lectiu

Les retallades que es van anunciar dimecres van provocar una profunda "indignació" entre el col·lectiu de treballadors públics, que ahir va traduir-se en una primera crida a mobilitzar-se. Els sindicats han convocat una concentració per al 14 de desembre a la tarda com a mostra de rebuig.

Tot i això, el Govern encara confia en l'acord. La vicepresidenta, Joana Ortega, va insistir que "hi ha camí" per a la negociació. Fins i tot va apuntar que l'entesa podria arribar abans del dia que els sindicats han triat per mobilitzar-se als carrers.

Tot i que algunes mesures estan plantejades de manera temporal per salvar el 2012, els sindicats critiquen l'ambigüitat del Govern pel que fa a la durada d'alguns d'aquests sacrificis. "No queda clar que aspectes com la suspensió de les aportacions als plans de pensions, que ja hem patit el 2011, no s'acabin allargant més enllà de l'any que ve", va assegurar un portaveu sindical.

El pla B: retallar "per dalt"

El front comú dels sindicats va desafinar ahir amb una proposta unilateral de la UGT que va incomodar els seus companys de taula. Va oferir un pla B al Govern per retallar "per dalt" els salaris que reben les els alts càrrecs.

Segons va explicar el responsable de la UGT del sector Generalitat, Xavier Casas, la proposta és crear un "salari màxim interprofessional" i fixar en 5.000 euros bruts al mes el sou màxim que perceben alts càrrecs, directius i personal de lliure designació al sector públic. "Només amb aquesta retallada en un col·lectiu que suposa menys del 3% del total del sector públic s'aconseguiria un estalvi de 800 milions, que és el que vol el Govern", va defensar Casas en un recés de la reunió d'ahir.

El responsable de la UGT no va descartar tocar també el sou del president de la Generalitat, Artur Mas. Va quantificar que la proposta de posar un sostre salarial afectaria unes 1.600 persones si s'inclouen empreses públiques. Segons Casas es tracta, justament, d'aplicar retallades sobre una "cúpula privilegiada" que, al contrari del gruix dels funcionaris, sí que cobra quantitats que resulten "frívoles" en una situació de crisi com l'actual.

D'altra banda, la direcció general de Cooperació al Desenvolupament ja ha aprovat els 42 acomiadaments de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). Segons van criticar ahir els afectats, s'han inclòs treballadores embarassades i de baixa per maternitat a la llista d'acomiadats, que s'ha elaborat "de manera indiscriminada".

L'expedient és ara sobre la taula de l'autoritat laboral, que és qui n'ha de dictar l'aprovació. Els afectats van alertar que incloure aquests col·lectius de treballadores pot anar en contra de l'Estatut dels treballadors i acabar en nul·litat.

stats