EL DEBAT DEL FINANÇAMENT
Crònica 18/04/2011

El Govern vol rebaixar ara l'IRPF de les rendes més altes

En plena polèmica sobre les retallades socials, el conseller d'Economia i Coneixement va anunciar una nova mesura que ja compta amb el rebuig de l'oposició: rebaixar l'IRPF als més rics.

Pere Martí
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va anunciar ahir una nova mesura fiscal.

Barcelona.Nova mesura del Govern que portarà cua: Andreu Mas-Colell va anunciar ahir que el Govern rebaixarà durant aquesta legislatura el recàrrec sobre l'IRPF autonòmic per a les rendes més altes que va aprovar el tripartit la passada legislatura. La mesura beneficiarà els contribuents que cobrin més de 120.000 euros anuals, que són unes 50.000 persones aproximadament, sobretot empresaris, directius i professionals.

La reacció no es va fer esperar i el vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va criticar la mesura al seu blog, en el qual va acusar la conselleria de fer "retallades per a tothom i privilegis per a uns quants". Davant d'aquest anunci, Iceta avisa que el PSC "la combatrà frontalment". També van rebutjar la mesura Joan Ridao, d'ERC, que la va trobar "indignant", i Joan Herrea, d'ICV, que la veu "obscena".

Dues hores i mitja

Malgrat les crítiques, Mas-Colell va explicar en una entrevista a Europa Press que la mobilitat geogràfica pot provocar que part d'aquest col·lectiu estableixi el seu domicili fiscal en altres autonomies com la de Madrid, on la tributació per l'IRPF és més baixa. "És de sentit comú si tenim en compte que la distància en tren de Barcelona a Madrid són dues hores i mitja i que els directius poden estar vivint la meitat de la setmana a Barcelona i l'altra a Madrid", va explicar per constatar els efectes que tenen les diferències fiscals i subratllar la voluntat de corregir-les. El tripartit va aprovar justament l'any passat augmentar dos punts el tram autonòmic de l'IRPF als contribuents amb rendes superiors als 120.000 euros. La mesura, que va comptar amb l'oposició de CiU, permetia recaptar uns 150 milions d'euros anuals.

D'altra banda, el conseller també va avançar que el Govern no descarta la supressió de l'impost de donacions al llarg de la legislatura, un cop suprimit el de successions per a parents de primer i segon grau. Mas-Colell va recordar que aquesta supressió forma part del programa electoral de CiU i que, per tant, és coherent aplicar-la.

stats