UNIVERSITATS
Crònica 22/03/2012

El Govern reclama que l'Estat pagui pels universitaris de fora

S. Sánchez
2 min
Uns 12.500 alumnes d'altres comunitats autònomes estudien a les universitats catalanes.

BARCELONA.La secretaria d'Universitats de la Generalitat demanarà al ministeri d'Educació que creï un fons de compensació territorial per als alumnes universitaris que estudien fora del seu territori.

A les universitats públiques catalanes hi estudien uns 12.500 alumnes provinents d'altres autonomies, mentre que uns 3.000 universitaris catalans estudien a la resta de l'estat. El Govern xifra en uns 100 milions d'euros el dèficit que li genera aquesta diferència, tenint en compte que l'administració finança el 85% del cost de cada plaça universitària. Per això, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, portarà a la pròxima reunió de la conferència general de política universitària la proposta de crear un fons de compensació territorial, com el que ja existeix en l'àmbit sanitari. En aquest altre cas, es tracta d'un fons de cohesió que es nodreix de diners de totes les autonomies i que es distribueix en funció dels pacients que es deriven a centres d'altres comunitats perquè a la seva no poden rebre el tractament que necessiten. De fet, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha demanat també a l'Estat la creació d'un fons de compensació per ampliar aquesta redistribució de despesa a tots els pacients procedents d'altres comunitats autònomes.

Graus amb poca demanda

Una altra de les mesures que vol engegar el Govern per augmentar l'eficiència econòmica del sistema universitari és la remodelació del mapa de graus. El secretari d'Universitats, que va inaugurar ahir el Saló de l'Ensenyament, va apostar perquè cada universitat -en el si de la seva autonomia de centre- estudiï la viabilitat de les titulacions que tenen menys de 40 alumnes. El Consell Interuniversitari de Catalunya va aprovar al mes de desembre la programació de titulacions per al curs vinent -en què l'oferta pública es congela- i va fixar el llindar dels 40 alumnes perquè cada universitat avaluï la possibilitat d'eliminar els seus graus que el sobrepassin.

stats