MERCAT DE TREBALL
Crònica 03/02/2012

El Govern reclama a l'Estat 290 milions per formació a aturats

Catalunya registra 19.000 aturats més al gener. El Govern exigeix a l'Estat que pagui 290 milions com a mínim per posar en marxa la nova oferta de polítiques actives per atendre el total de 633.210 aturats.

Elena Freixa
2 min
El departament de Treball ultima amb agents socials, patronals i municipis l'oferta de cursos que oferiran les oficines del SOC aquest any.

BARCELONA.Les creixents dades d'atur van portar ahir el departament d'Empresa i Ocupació a pressionar la ministra de Treball, Fátima Báñez, perquè desbloquegi els diners per ampliar l'oferta de cursos d'orientació i formació als aturats. El nou programa català de polítiques actives per al 2012 ja està gairebé llest i pactat amb agents socials, patronals i ens municipals, però falten els recursos de Madrid que permetin desplegar-lo. La Generalitat espera que, com a mínim, s'iguali la xifra de 290 milions rebuda l'any passat i que representa el 66% del total que es va gastar el 2011 en polítiques actives. La resta va venir de fons de la Generalitat (30%) i dels fons europeus.

L'any passat per aquestes dates els recursos ja havien arribat, tot i que llavors va ser la Generalitat qui va ajornar fins al juny la posada en marxa dels cursos al·legant que estava repensant l'oferta. Per tal que arribin els diners cal que el govern de Mariano Rajoy convoqui la conferència sectorial a Madrid, on s'han de repartir els diners entre les comunitats. La secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, traslladarà aquesta urgència a la secretària d'estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, en una reunió el 14 de febrer.

Cursos per al 18% d'aturats

Els cursos del 2011 que van començar al juny s'allargaran fins a meitat d'aquest any i el Govern calcula que arribin a 113.500 aturats, un 18% del total. Durant uns mesos, quan s'engegui la nova oferta del 2012, els centres de formació, actualment al 50% de capacitat en alguns casos, estaran més plens del que és habitual.

D'aquí poques setmanes es presentarà el pla definitiu de polítiques actives d'enguany que, segons ha explicat el Govern, inclourà la novetat de ser plurianual i tindrà vigència també durant el 2013. Es faran plans específics per a joves que s'incorporen al mercat laboral, d'altres que provenen de sectors com la construcció, persones de més de 45 anys, aturats que viuen en cases on no hi entra cap sou i col·lectius en risc d'exclusió, entre d'altres.

Malauradament, la dada dolenta d'atur del gener no millorarà els pròxims mesos. Ara mateix hi ha 43.500 aturats més que el gener del 2010 i, en comparació amb el del desembre, l'atur ha crescut un 3%. Les dades estatals són igualment negatives, amb 177.470 aturats més al gener, segons les dades del ministeri de Treball. Això suposa un increment mensual del 4%.

Tres quartes parts dels nous aturats a Catalunya procedien del sector serveis, mentre que 2.105 persones que van perdre la feina al gener eren del sector industrial i 1.628, de la construcció. Els que s'incorporaven per primer cop a la cerca de feina van ser 632.

Les dades d'afiliació a la Seguretat Social van reflectir un retrocés a nivells del 2004, amb gairebé 17 milions de persones donades d'alta a tot l'Estat. La davallada de cotitzants afecta negativament la ràtio entre afiliats i pensionistes, que va arribar al nivell més baix des del 2003, un 2,42%. Malgrat tot, el govern espanyol va voler reiterar que les pensions estan garantides. Va dir que cal evitar el "dramatisme" si, finalment, la situació laboral obliga a fer ús de la guardiola de la Seguretat Social, anomenada Fons de Reserva.

Al gener també es van signar gairebé 4.000 contractes menys a Catalunya. El descens, del 2,47%, s'explica perquè van disminuir els temporals.

stats