POLÍTICA EXTERIOR DE LA GENERALITAT
Crònica 08/04/2011

El Govern rectifica i manté Les ajudes als casals catalans

Els casals catalans a l'exterior poden respirar més tranquils: Ortega va afirmar que, malgrat el que es va dir, els mantenen les ajudes. És un cas aïllat, ja que l'austeritat marcarà la resta de la política exterior.

Roger Tugas
2 min
Ortega va comparèixer acompanyada del secretari del Govern, Germà Gordó, i del responsable d'Exteriors, Senén Florensa.

Barcelona.A principis de febrer va sortir a la llum una carta del Govern als casals catalans a l'exterior en què els avisava que no comptessin amb les seves subvencions, en línia amb la política d'austeritat i retallades que començava a aplicar. La Federació Internacional d'Entitats Catalanes i ERC van criticar l'anunci i van exigir una rectificació que, per fi, va arribar ahir. En la presentació al Parlament de les línies mestres del Govern en política exterior i cooperació, la vicepresidenta Joana Ortega va anunciar que finalment "els casals catalans tindran recursos i suport" i que d'aquí poc s'obrirà la primera convocatòria de subvencions.

El diputat republicà que va liderar al Parlament la pressió per mantenir les ajudes, Pere Aragonès, valora aquesta "petita victòria" i que "la pressió política" fes veure que "no es pot deixar a l'estacada els casals". Tanmateix, en la resta de polítiques d'acció exterior, el Govern mantindrà el cinturó estret, i Ortega va confirmar que, com a mínim en els pròxims dos anys, no s'obriran noves delegacions de la Generalitat, ni tan sols les ja projectades a Mèxic i Àsia. A desgrat del PP, però, tampoc no es tancarà cap de les sis actuals i la vicepresidenta "no descarta" fer-ne de noves.

Aquestes van ser de les poques concrecions d'Ortega en la seva intervenció. Els diputats van saber que el Govern projecta una acció exterior "al servei de l'empresa", vol més coordinació amb Madrid per executar les competències previstes a l'Estatut, vetllarà per situar més catalans en organitzacions internacionals i Catalunya al món, reivindicarà el Corredor Mediterrani i traurà suc de l'Euroregió i de la Unió Mediterrània. El quan i -sobretot- el com segueixen per concretar.

Modificacions als plans sectorials

El que Ortega té clar és que el Govern vol recuperar el "prestigi" que la Generalitat hauria perdut amb el tripartit. I, per això, no assumeix el pla de cooperació al desenvolupament i el d'acció exterior de l'anterior executiu (en l'últim cas es va pactar amb CiU) i vigents fins al 2014 i 2015, respectivament.

El Govern ha unit els àmbits d'acció exterior, cooperació i UE en un departament, però aquest és el de Presidència, no el d'Ortega (Governació). L'oposició -sobretot el PSC- va furgar en la falta de coneixement directe de la vicepresidenta, que va llegir amb celeritat la presentació inicial i va rebre diverses indicacions del secretari del Govern, Germà Gordó, per respondre als grups. Tanmateix, moltes d'elles -que li demanaven més concreció- van quedar en l'aire. ICV i ERC van tornar a qüestionar el pes de Josep A. Duran i Lleida en la representació exterior del Govern. "A vegades tinc la impressió que estan una mica obsessionats amb el tema", va respondre'ls Ortega.

stats