RETALLADES EN SERVEIS SOCIALS
Crònica 29/09/2011

El Govern rectifica i redueix a un mes l'ajornament de quotes als geriàtrics

Benestar Social rectifica i redueix a un mes la congelació en els pagaments a residències i centres concertats. Els geriàtrics cobraran els serveis de l'octubre i la tisorada de setembre serà més petita.

Joan Serra
2 min
El Govern rectifica i redueix a un mes l'ajornament de quotes als geriàtrics

Barcelona.El Govern fa marxa enrere. Després d'anunciar que ajornaria els pagaments de setembre i octubre a les residències i centres amb places concertades -que atenen gent gran, discapacitats, malalts mentals i drogodependents-, la Generalitat no serà tan sever en l'impacte de la retallada. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha comunicat al sector que a l'octubre es recuperarà la normalitat en els pagaments, un mes abans del que es preveia. En el cas de les subvencions del setembre, les residències amb places concertades i de gestió percebran el 25% del cost del servei -en la proposta anterior del Govern estava previst que no cobressin res- mentre que als centres amb places col·laboradores se'ls ingressarà el 65% de l'import. Cleries ja havia expressat aquesta intenció en la reunió d'urgència que dimarts va mantenir amb representants de patronals i entitats socials.

Benestar no va confirmar ahir que l'acord estigués tancat, tot i que va admetre que el conseller estava treballant per assolir aquest objectiu. Segons fonts consultades per l'ARA, Cleries ha conversat amb dirigents del sector per avisar-los que les negociacions amb el departament d'Economia han donat resultats. L'acord per mitigar l'abast dels ajornaments en les quotes a geriàtrics i centres per a discapacitats es comunicarà oficialment avui en la primera sessió de la comissió de seguiment que Benestar i les entitats han creat per gestionar l'impacte d'aquestes retallades.

50.000 empleats afectats

La pressió del sector, que dimarts va denunciar que les restriccions acostarien a la fallida moltes entitats, va obtenir ahir els primers fruits. CCOO i UGT van insistir durant la jornada d'ahir que les mesures afectarien uns 50.000 treballadors. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la principal federació de residències de Catalunya, també havia advertit que els ajornaments podien posar en risc l'atenció a uns 150.000 usuaris, així com la viabilitat de molts geriàtrics. Directors i gerents de residències concertades ja estaven negociant amb bancs i caixes la manera d'ajornar les quotes que han de pagar per les hipoteques dels equipaments que gestionen. L'objectiu prioritari era assumir el cost de les nòmines. Per això, exigien a Cleries els certificats de deute que els havia promès.

stats