LES FINANCES CATALANES
Crònica 17/02/2012

El Govern refarà els pressupostos pel risc de recessió

El Govern haurà d'ajustar el pressupost perquè l'economia catalana està en risc d'entrar en recessió després d'haver caigut un 0,4% a la tardor. El PP serà decisiu a l'hora de decidir les noves retallades.

Oriol March
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, assegut al seu escó dimecres al Parlament català.

BARCELONA.Dimecres rebien llum verda del Parlament gràcies al pacte CiU-PP i, només un dia després, ja s'obre la porta a revisar-los. Els pressupostos de la Generalitat per al 2012 van entrar ahir en una nova fase d'incertesa a causa de la mala marxa de l'economia catalana, que va caure un 0,4% durant l'últim trimestre de l'any passat. "Haurem d'ajustar més els comptes perquè som conscients que hi haurà una revisió de la previsió de creixement del 0,8% sobre la qual treballàvem per a aquest any", va reconèixer ahir al Parlament el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

La caiguda del PIB a la tardor fa que si hi torna a haver decreixement el primer trimestre del 2012, l'economia catalana -que malgrat tot va créixer un 0,7% el 2011- entri en recessió. Un escenari que implica una davallada dels ingressos que, al seu torn, provocaria un nou desquadrament dels pressupostos. Els comptes ja estaven en quarantena després que el PP obtingués de CiU modificacions en la taxa turística -que es començarà a aplicar al novembre, mesos més tard del que preveia l'executiu- i en l'euro per recepta -que tindrà més exempcions de les previstes al començament.

2.000 milions en "deslleialtats"

Dos canvis sensibles en un escenari al qual s'hi sumen, segons va denunciar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, el 2.000 milions d'euros que costa la "deslleialtat" de l'Estat amb Catalunya per les competències assumides sense finançament. Una xifra que és el 6% del pressupost consolidat català.

Els ajustos que va avançar Mas-Colell per quadrar la caixa comptaran amb la supervisió del PP. Els populars van arrencar de CiU capacitat d'influir en la direcció de les retallades que haurà de fer el Govern per quadrar els comptes. "Els recursos els deduiríem de partides supèrflues, com ara despeses de protocol, viatges, estudis o informes", va assegurar el portaveu parlamentari i negociador del PP, Enric Millo. Tot plegat, com els agrada visibilitzar, sense afectar ni educació, ni sanitat, ni serveis socials.

Aquesta "capacitat d'influència" del PP a l'hora de determinar els nous ajustos s'engloba en la comissió bilateral de seguiment del pacte de pressupostos que el PP va exigir a CiU per donar llum verda, dimecres, als comptes. Els dos partits van tornar a exhibir sintonia ahir al Parlament a l'hora d'aprovar una moció que insta el Govern, en sis mesos, a elaborar una llei d'emprenedoria i a incloure les agències privades en la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Aquesta moció incloïa part dels compromisos a què van arribar CiU i PP per pactar els comptes.

Previsió d'ingressos

Mas-Colell va remarcar ahir que els pressupostos s'han elaborat en base a la previsió d'ingressos que l'anterior govern espanyol, comandat pel PSOE, va facilitar a l'executiu català al mes de juny. El govern de Rajoy presentarà els seus comptes a finals de març o a l'abril -el 25 de març hi ha eleccions andaluses i els populars tenen a l'abast una victòria històrica-, i serà en base a aquests pressupostos que la Generalitat haurà de variar els plans. Ho farà "dinàmicament", segons va explicar ahir el conseller.

En tot cas, Mas-Colell va evitar picar-se els dits i no va voler quantificar la rebaixa que patiran les previsions de creixement. "Prefereixo fer com Cristóbal Montoro [ministre d'Hisenda i Administracions Públiques del govern espanyol], que diu que no sap aquesta xifra i espera que Brussel·les li digui quines són les expectatives de creixement", va argumentar el conseller.

Mentrestant, el titular d'Economia es va comprometre a gastar "prudentment" fins que, a l'abril, se sàpiguen els ingressos previstos de l'Estat. Serà aleshores quan el Govern, amb la supervisió del PP, decidirà quines partides ajustar.

stats