EL DEBAT DEL FINANÇAMENT
Crònica 13/04/2011

El Govern refreda l'expectativa de la consulta pel concert

Pere Martí / Marc Colomer
4 min
Mas mantindrà el seu calendari L'èxit de les consultes sobiranistes com  la de diumenge a Barcelona no farà modificar  la previsió del Govern, que no preveu fer-ne  cap abans de les generals del 2012.

L'èxit de les consultes sobiranistes no farà variar l'agenda del Govern pel que fa a la possible convocatòria d'una consulta sobre el pacte fiscal. L'executiu d'Artur Mas no descarta fer-la, però en cap cas abans de les eleccions generals del 2012. Si després d'aquests comicis CiU esdevé decisiva per determinar el futur govern d'Espanya i la negociació del pacte fiscal avança sense entrebancs, aleshores se l'estalviarà. Només en cas que la negociació es compliqui, o que el govern espanyol es tanqui a les reivindicacions de l'executiu català, es plantejaria l'opció del referèndum.

Després de la jornada sobiranista de diumenge a Barcelona, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol havia recomanat a Mas que convoqués una consulta sobre el pacte fiscal abans de negociar la proposta amb el govern de Madrid. Però l'actual titular de la Generalitat no comparteix el guió. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va precisar ahir que el referèndum no es descarta com a "hipòtesi" per pressionar a favor del pacte fiscal però que el Govern no ho planteja com "un pas ineludible", perquè calcula que potser no serà necessari.

Sobiranistes a l'aguait

El portaveu va refredar així les expectatives que s'havien aixecat en alguns sectors que el bon resultat de les consultes accelerés l'agenda sobiranista del Govern. Amb tot, Homs va admetre que el resultat de diumenge sí que reforça els plantejaments a favor del pacte fiscal perquè donen "força" a l'hora de negociar amb Madrid, tot i que l'opinió del Govern sobre les consultes no és unànime. Els consellers d'Unió més fidels a Duran, com Josep Maria Pelegrí, ni tan sols van exercir el vot, i altres, com Joana Ortega, van optar pel no, segons va revelar el dirigent democratacristià. Amb tot, Homs va negar que aquestes diferències puguin provocar cap mena de turbulència dins l'executiu, perquè tothom es limitarà a aplicar el programa electoral que va donar la victòria a CiU el 28-N i ningú els portarà "a l'extremisme ni a l'immobilisme". Potser per això, a la reunió d'ahir del Govern els consellers van dedicar més temps al problema de la sanitat que a les consultes.

De tota manera, el Govern no defuig el debat sobiranista. Homs va recordar que si avui al Parlament es pot debatre la proposició de llei sobre la independència és gràcies a CiU, perquè no la va vetar a la mesa, cosa que sí que van demanar socialistes i populars. Però els nacionalistes tampoc volen "confondre la ciutadania" remarcant que "no és el mateix procés de base d'afirmació en positiu com són les consultes", amb iniciatives que "vénen de quatre diputats que no han estat junts ni tres mesos", va dir Homs, en referència a Solidaritat i l'escissió de Joan Laporta.

En el ple d'avui al Parlament, CiU, com ICV, s'abstindrà i evitarà votar en contra de la llei per la independència, paper que quedarà reservat a PSC,PP i C'S, ja que ERC hi votarà a favor. Precisament, ahir els grups parlamentaris van posicionar-se sobre la consulta i el debat independentista. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, no va voler precisar sobre la necessitat de convocar la consulta abans o després d'haver plantejat la reivindicació a Madrid. En qualsevol cas, CiU es remet al que surti de la comissió parlamentària que ha d'acabar la feina abans del 31 d'octubre. En canvi ERC empeny perquè la federació prengui el testimoni del 10-A convocant una consulta el 2012, ja sigui abans o després de les eleccions generals, però sempre abans de plantejar formalment l'embat amb Madrid, segons la portaveu parlamentària Anna Simó.

CiU s'abstindrà

Paral·lelament, i sobre el debat de la proposició de llei d'independència de Solidaritat, CiU va confirmar ahir que finalment optarà per ni una cosa ni l'altra, és a dir, l'abstenció. Després que la federació hagi insistit en la demanda sense èxit a Solidaritat perquè retiri la proposició de llei un cop l'hagi defensat al faristol del Parlament per no generar frustració sobre l'autodeterminació, el portaveu de la federació al Parlament, Jordi Turull, va justificar que amb l'abstenció volen mostrar distància tant amb el tempo accelerat de SI com amb l'immobilisme nacional de PSC, PP i C's.

CiU no veu contradicció en el fet que la majoria del Govern, començant pel president Mas, hagi participat en les consultes votant afirmativament i avui es desentenguin de la tramitació de la proposició de SI. "No és gens contradictori. Un pot estar d'acord amb el què, i no amb el com i quan", ha argumentat, per a disgust del PP. El popular Enric Millo va carregar amb duresa contra el que veu "un dels exercicis més greus de cinisme i hipocresia" de CiU. El PSC s'hi aferrava per posar en contradicció CiU, que vota a favor de la independència al carrer i no en facilita el tràmit al Parlament. Per la portaveu adjunta del PSC, Laia Bonet, el debat independentista posa al descobert els "dos estils, dues prioritats, dos nords i dos líders" del Govern en una imatge "de cohabitació més que de coalició".

Petició agònica de Tena

Amb l'abstenció de CiU, la llei de proclamació d'independència no podrà seguir el tràmit parlamentari, perquè PSC, PP i C's sumaran més vots per vetar-la que ERC i SI. Davant aquest escenari, sense cap possibilitat de fer prosperar la proposició, malgrat dues nits a la intempèrie al més pur estil no serem moguts , el diputat Alfons López Tena va suplicar un gest a CiU per permetre el tràmit a canvi d'acceptar les esmenes als punts de la proposició que la federació no comparteix. Ho ha fet amb una carta que Solidaritat va lliurar ahir a Mas, en què apel·lava al seu "patriotisme" i sol·licitava una reunió per avui al matí per convèncer-lo perquè consideri la possibilitat d'admetre a tràmit la llei i modificar-la durant la tramitació parlamentària. Però ahir a última hora res feia pensar en un canvi de posició de CiU.

stats