FINANÇAMENT MUNICIPAL
Crònica 05/03/2012

El Govern rescata Moià per l'avís de l'alcalde de plegar pels deutes

El Govern avançarà diners que deu a Moià com a mesura d'urgència després de l'avís de l'alcalde de "tancar l'Ajuntament". Una sentència l'obliga a pagar mig milió d'euros.

Albert Balanzà
2 min
Dionís Guiteras, alcalde de Moià des del juliol passat, en una imatge recent.  L'alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarría.

BARCELONAPlou sobre mullat al consistori de Moià, l'ajuntament que ara fa sis mesos es va declarar en fallida per un deute acumulat en factures pendents de pagament de 25 milions d'euros: ara una sentència que cueja des del 2010 i que comporta multes ja immediates de 150 euros diaris ha encès una nova alarma al municipi, que a poc a poc s'està recuperant del deute acumulat. La venda de l'edifici del centre d'atenció primària, per exemple, ha suposat eixugar dos milions d'euros.

Ara fa vuit dies, però, l'alcalde, Dionís Guiteras (Ara Moià - Acord Municipal) va rebre la sentència ferma d'un jutjat contenciós administratiu que obligava la constructora Grup Mas a pagar mig milió d'euros. Divendres passat el mitjà de comunicació digital Manresainfo.cat es va fer ressò d'unes declaracions de l'alcalde en què no descartava "tancar l'Ajuntament i veure si hi ha algú que vulgui posar-se d'alcalde". La captatio de l'alcalde va tenir el seu efecte ahir i la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, va respondre que el mateix dia de la publicació de les declaracions de l'alcalde en el mitjà digital local, divendres, el departament ja es va comprometre amb Moià "que tindrà els recursos".

Guiteras, ahir en una conversa amb aquest diari, va subratllar que la crida no implica que el Govern hagi d'actuar amb Moià de manera diferent que amb els altres municipis i que les empreses que no cobren tenen tot el dret a reclamar. "Aquest cas ha de servir com a exemple d'un ajuntament que ha estat dels més mal gestionats, però al final ens en sortirem", apunta Guiteras.

Primeres cartes de sanció

Moià, que en els últims mesos ha treballat amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i les entitats bancàries per intentar sortir del pou econòmic, és el primer ajuntament català que rep una sentència d'incompliment de la llei de morositat que només està pendent del tràmit de les primeres cartes de sanció. "Calculo que d'aquí una setmana o dues ens haurien d'arribar les primeres obligacions de pagament". La sentència ha condemnat l'alcalde i el regidor d'Hisenda a pagar una multa de 150 euros diaris de la seva butxaca per no haver complert l'execució de la sentència, que obligava el municipi a pagar a la constructora un deute de 451.000 euros, més interessos de demora, per la urbanització d'un carrer el 2007, quan hi havia un altre alcalde al capdavant del consistori, l'històric Josep Montràs (CiU).

stats