Crònica 19/04/2011

Teresa Crespo: "Un Govern que fa retallades fiscals perd arguments"

Directa La presidenta d'ECAS i assessora social del Govern ha firmat un manifest crític amb les retallades de la Generalitat. A finals de mes presentarà a Artur Mas la composició del consell que lidera

Joan Serra / Ariadna Trillas
3 min
Teresa Crespo a la seu d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS).

Tem que els consells assessors del Govern siguin òrgans de cara a la galeria? I si li demanen opinió quan ja s'ha definit què es retalla?

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, em va demanar que aportés una perspectiva des de fora del Govern. Però és evident que cada dia que passa es pren alguna decisió. Si ja està tot decidit, en poques coses podrem assessorar. Però mai està tot decidit. El conseller ens va comunicar que negociava amb Economia i que creia que el seu departament seria un dels que menys retallades tindria en el pressupost, perquè el col·lectiu que atén és el que té més dificultats.

Li resultaria acceptable una retallada del 10% en l'àmbit social?

Demanem que no s'arribi al 10%. En serveis socials no es pot fer una retallada lineal, ni que sigui del 5%. S'ha de pactar què es retalla. És necessari un cert consens.

Ahir es va constituir el Grup de treball contra la pobresa i per a la inclusió social, impulsat per Benestar i entitats del sector, com ECAS.

Em sembla fantàstic que es facin actuacions concretes contra la pobresa. Però quin pressupost tenim? Perquè, si no tenim recursos, difícilment es podran fer. La conselleria ens ha dit que encara no sap quins recursos tindrem. Com dèiem en el manifest, volem col·laborar, però també hem de conèixer de què podem disposar.

Com s'explica que es vulgui eliminar l'impost de successions i que es redueixi l'IRPF a les rendes altes?

Estic en contra de les retallades fiscals. Estem d'acord que, en un moment de crisi, hem d'optimitzar recursos i evitar algunes despeses, però reduir els ingressos no és comprensible. Sé que és una promesa electoral, però en un procés de quatre anys, no cal fer-ho tot el primer any. Un Govern que fa retallades fiscals perd argumentació, sobretot a l'hora de dir a tothom que faci un sacrifici. Estem parlant de 300 milions? Amb aquests 300 milions resoldríem el pla de pobresa que el conseller Cleries ens demana a les entitats que articulem.

No és contradictori que l'assessora en polítiques socials del Govern critiqui la retallada, com també havia fet en salut Miquel Vilardell?

Sóc independent i defenso el meu criteri. El fet de ser assessora del Govern no condiciona la meva actitud. Em sento còmoda en el que es diu en el manifest. El document és molt dialogant i gens destraler. Però no podem tapar-nos els ulls i dir que aquí no passa res.

Si el Govern pren decisions que no van en la línia del que vostè defensa renunciarà com a assessora?

Si em sento totalment incòmoda, ho plantejaré al Govern i explicaré que potser no puc representar aquest consell assessor. M'agradaria, això sí, que el consell estigués en funcionament tan aviat com fos possible, per fer propostes. Després el Govern farà el que li sembli millor. Ens han dit que actuaran, però també ens demanen que els assessorem per millorar. És un potencial que, si el Govern el sap aprofitar i nosaltres ho sabem fer bé, pot resultar una experiència positiva.

L'executiu d'Artur Mas ha mostrat fins ara prou sensibilitat social?

No s'ha definit prou, però és cert que ha dit molt clarament que no vol destruir l'estat del benestar. Tanmateix, en els 100 primers dies ha estat més pendent de mirar per on retallar. Tot això ha sonat massa. S'ha parlat molt de diners i poc de persones. Hi ha una acció preventiva que, si avui no l'emprenem, hipotecarem el futur. Algú que té fracàs escolar tindrà fracàs laboral en el futur. I hi ha pobresa conjuntural que esdevindrà estructural.

S'està comunicant prou bé el pla retallades?

No es pot permetre que es passi tant temps dient que es faran retallades sense concretar com es faran. Aquesta inseguretat genera més malestar. Ha fet falta diàleg, però confio que encara serà possible recuperar-lo. Tots sabem que les decisions que s'han de prendre són dures.

stats