NEGOCIACIONS PARLAMENTÀRIES
Crònica 21/09/2011

El Govern tempteja PSC i ERC

Mentre el Govern es resisteix a tancar ja un acord pels comptes amb el PP i esperarà al 20-N, Oriol Pujol es va reunir amb Joaquim Nadal i Joan Puigcercós per parlar del debat de política general.

Oriol March / Pere Martí
3 min
Fronts oberts El portaveu del Govern, Francesc Homs, va insistir ahir que l'executiu dilatarà la negociació dels pressupostos  fins després de les eleccions espanyoles del 20-N. CiU no vol la foto amb el PP, i per això ha obert converses amb totes  les forces polítiques, especialment amb ERC, per arribar a enteses parlamentàries.

Barcelona."En política no hi ha preferències", va dir ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, després del consell executiu. Però també és cert que en política cal triar. I les eleccions espanyoles del 20-N compliquen de manera molt important les decisions que ha de prendre CiU des del Govern. D'una banda, té la intenció de reforçar el discurs nacional en el debat de política general de la setmana que ve fent una encesa defensa del pacte fiscal, però de l'altra ha de prosseguir amb el programa de govern. Un camí que passa, indefectiblement, per tirar endavant els pressupostos de l'any que ve, que seguiran la pauta restrictiva dels del 2011 i que, per tant, situen el PP com a soci potencial.

Però abans del debat de pressupostos hi ha, la setmana que ve, el de política general, que el Govern intentarà passar amb suports variables en les resolucions finals. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, es va reunir per separat ahir al matí amb els seus homòlegs del PSC i ERC, Joaquim Nadal i Joan Puigcercós, respectivament, per mirar d'acostar posicions. Fonts coneixedores de les trobades van assegurar que va anar millor la segona, perquè la posició dels socialistes és ara com ara d'oposició frontal al Govern, que CiU atribueix a la proximitat de les eleccions.

Sobirania fiscal

La trobada amb Puigcercós va ser més relaxada perquè va transcórrer en un dinar en un restaurant del centre de Barcelona. Pujol i Puigcercós van analitzar el nou panorama polític sorgit de les primàries d'ERC i també la disposició dels republicans a arribar a acords en el debat de política general en temes de llengua, finançament i dret a decidir, en què hi podria haver resolucions conjuntes. El dinar també va servir per explorar fins on arriba la disponibilitat expressada pel mateix Puigcercós i per Oriol Junqueras de donar suport als comptes del Govern si avancen cap a la sobirania fiscal. La reunió es va tancar sense acords concrets, però deixant la porta oberta a arribar-hi.

Però una cosa és l'agenda nacional i una altra els pressupostos. Segons marca la llei de finances públiques, aprovada el 2002, els comptes s'han de presentar abans del 10 d'octubre de cada any. L'oposició en bloc va sortir ahir a reclamar-ho, per bé que no s'ha complert mai, aquest termini. Poques hores abans, Homs va deixar clar que aquest any no seria una excepció: "La intenció del Govern és allunyar la presentació dels pressupostos del debat electoral, trobem que és legítim i necessari per al bé del país". Confirmava, així, que l'únic límit aparent que es posa l'executiu és el 31 de desembre, tal com va avançar ahir l'ARA.

El portaveu del Govern sap que uns comptes que seguiran ajustant la despesa no són la millor carta de presentació per a la campanya del 20-N. I més tenint en compte que, en aquestes condicions, només el PP és capaç de fer-los costat. Els populars també fan bandera de les retallades en el sector públic -només cal mirar els comptes han presentat a les regions que governen, com Castella-la Manxa- i, en alguns casos, van més enllà del que propugna CiU des del Govern. L'objectiu de l'executiu, doncs, és allunyar la temuda foto amb el PP i allargar tant com es pugui el procés dels comptes.

Als populars no els agrada, aquest escenari. Es veuen com un partit central a Catalunya, clau per a la seva governabilitat, i volen ser decisius en l'aprovació dels comptes. Per això creuen, des que van pactar els pressupostos d'aquest any, que tenen dret a veure els comptes abans que ningú, per tal de treballar-los des de zero amb el departament d'Economia. Fonts parlamentàries del PP negaven ahir que CiU els hagi ofert aquesta possibilitat i es queixaven que encara no n'havien parlat seriosament, dels comptes del 2012. "No els interessa destapar les seves intencions", consideraven les mateixes fonts.

Per mantenir a ratlla el PP, Homs va oferir -com ho va fer Josep A. Duran i Lleida dilluns- mà estesa a tots els partits. PSC, el PP i ERC estan en igualtat de condicions, segons el portaveu del Govern. "Estan en condicions d'assumir el risc i la responsabilitat de prendre les decisions necessàries", va ponderar. Però sembla evident que els socialistes mai donaran suport a uns comptes restrictius i que ERC, tot i el canvi de cúpula, no posarà fàcil un acord tenint en compte que encara hi ha temes que els distancien.

stats