EUROVEGAS LES SORTIDES DE LA CRISI
Crònica 23/02/2012

El Govern veu complicat guanyar Madrid

El Govern veu difícil arrabassar a Madrid el projecte Eurovegas, però no tira la tovallola. L'executiu ofereix a l'inversor Sheldon Adelson tres terrenys: Sabadell-Terrassa, Viladecans i Montcada.

O. March / J. Rusiñol
2 min
Uns terrenys a Viladecans -com aquests de la imatge- són una de les tres opcions que el Govern ha ofert a Sheldon Adelson per construir-hi el complex Eurovegas.

BARCELONA / MADRID.Molt difícil, però encara no del tot impossible. Amb aquests ànims encara el Govern les negociacions amb Sheldon Adelson per convèncer-lo de dur el projecte Eurovegas a Barcelona i no a Madrid. La capital espanyola, segons va reconèixer ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, en la sessió de control al Parlament, parteix amb cert avantatge respecte a la capital catalana. "Estem intentant equilibrar la partida", va raonar Mas, que dimarts es va reunir personalment amb Adelson al Palau de la Generalitat.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va trobar ahir amb representants parlamentaris socialistes -Joaquim Nadal, Miquel Iceta i Rocío Martinez-Sampere- per explicar-los la trobada que va mantenir Adelson amb representants del govern català. En aquesta trobada, Mas-Colell els va explicar que l'executiu ha ofert tres terrenys a l'inversor nord-americà: Sabadell-Terrassa -una opció que encara no havia transcendit-, Viladecans i Montcada i Reixac. No va esmentar, segons les fonts consultades, l'opció del Prat de Llobregat, que havia guanyat pes al llarg dels últims dies. El conseller va deixar clar que les negociacions seran complicades, tot i que va voler recalcar que encara no toca fer valoracions definitives.

El cert és que Eurovegas va centrar ahir tota conversa al Parlament. Antonio Balmón, secretari d'acció política del PSC, assegurava en privat que és difícil renunciar a una inversió com aquesta -que es preveu que creï al voltant de 200.000 llocs de treball- en un moment en què l'atur és tan elevat. Balmón es va reunir amb Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat. Aquest últim va voler deixar clar que no vol "generar falses expectatives".

Unes expectatives que algun diputat rebaixava dubtant de la neutralitat del govern espanyol en el procés de decisió entre Barcelona i Madrid. Fonts pròximes a Alícia Sánchez-Camacho asseguraven ahir que el PP català té la garantia del president espanyol, Mariano Rajoy, de la neutralitat de l'Estat en les negociacions.

La Moncloa estudia els requisits

Un portaveu de la secretaria d'estat de Comerç va explicar a aquest diari que ara el govern espanyol començarà a "treballar sobre les propostes" que els va fer arribar l'empresari. Segons el ministeri d'Economia, es tracta d'analitzar els requeriments (afirmen, sense precisar, que no són tots els que han anat apareixent a la premsa). Mentre la Moncloa diu que no pressionarà a favor de cap de les dues opcions, la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, es veu guanyadora.

Rajoy manté posat el fre de mà de la prudència i en canvi la presidenta madrilenya es mostra disposada a fer els canvis legislatius que reclami Adelson. Si l'emplaçament triat és Valdecarros, al sud de Madrid, implicarà inversions en infraestructures (connexions ferroviàries) i la previsible exigència de desmantellar l'assentament de la Cañada Real i d'allunyar l'abocador de Valdemingómez. L'Ajuntament de Madrid es manté en un segon pla.

stats