CRISI DE L'EURO
Crònica 10/02/2012

Grècia accepta el pla de xoc però Europa exigeix garanties

Grècia evitarà la fallida. El govern grec va anunciar ahir que accepta les condicions del segon rescat europeu. Però els socis de l'euro es van reunir per analitzar l'acord i demanar garanties a Atenes.

Laia Forès
3 min
CONTRA L'AUSTERITAT  Un diari grec va publicar la foto trucada de la cancellera alemanya. instigadora de les retallades, amb una esvàstica nazi.

BRUSSEL·LESLes últimes 72 hores a Atenes i a Brussel·les han estat llargues i intenses, però almenys han servit per resoldre el dilema grec. Els partits de la coalició governamental de Grècia s'han resistit fins a l'últim moment a aprovar unes retallades que patiran directament els ciutadans del país, però no tenien cap altra opció que acceptar el tracte si volien evitar la fallida del país. El primer ministre grec, Lukàs Papadimos, va anunciar ahir a primera hora de la tarda, i després d'una nit de negociacions contra rellotge, que els partits del govern -socialistes, conservadors i extrema dreta- havien arribat a un "acord global" per complir amb les exigències de la troica, formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE), a canvi de rebre els 130.000 milions d'euros del segon rescat europeu.

L'acord a Atenes facilita el camí per al segon paquet d'ajuda, però els socis de la moneda única no es fien de la capacitat -o de la voluntat- dels governants de posar en marxa totes les reformes i retallades pactades. L'eurozona ha après la lliçó i no afluixarà la cartera fins que el govern de Papadimos ofereixi garanties que complirà amb els acords. Abans de donar la llum verda definitiva al segon rescat, els socis de l'euro volen veure moviments a Grècia que indiquin la voluntat de l'executiu de posar en marxa les reformes. També demanen a Papadimos que aclareixi d'on retallarà 300 milions d'euros que quedaven per assignar. La troica proposava una rebaixa de les pensions, idea rebutjada pels socialistes. Hores després de l'anunci de Papadimos, els ministres de Finances de l'Eurogrup es van reunir a Brussel·les per analitzar els detalls de l'acord, però no es preveia que ahir a la nit tanquessin definitivament el rescat. "L'acord encara no està llest per prendre una decisió", assegurava el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schaeuble. Els titulars d'Economia van estar reunits fins a la mitjanit i van acordar tornar-se a reunir dimecres que ve per seguir negociant i estudiant amb detall l'acord entre Papadimos i els partits governamentals, que inclou una reforma laboral que reduirà considerablement el sou mínim fins a situar-lo per sota dels 600 euros, així com l'acomiadament de 15.000 funcionaris aquest any i la contenció de sous.

Acord amb els bancs

Tot i que no es tancarà el rescat fins a una pròxima reunió, els principals actors de la troica es van mostrar optimistes. "Hi ha clarament algunes notícies encoratjadores que vénen d'Atenes", va assegurar Christine Lagarde, directora gerent de l'FMI, a l'entrada de la reunió de l'Eurogrup. A la trobada dels països de l'euro també hi participaven representants dels creditors privats, un altre dels actors claus del rescat. El govern de Grècia va assegurar ahir que també ha tancat un acord amb els bancs perquè condonin el 50% del deute grec. El sector privat, segons Atenes, pagarà la meitat del rescat, però assumirà unes pèrdues de fins al 70%.

Moments després de conèixer l'acord, els sindicats grecs van convocar una nova vaga general de 48 hores, que començarà avui mateix. Els treballadors són els principals perjudicats de les retallades que preveu fer el govern grec. De fet, el viceministre de Treball grec, Yiannis Koutsoukos, va presentar la seva dimissió ahir a la tarda per protestar contra les mesures pactades pel seu govern. La divisió del govern grec i dels partits governamentals es va fer evident amb la renúncia del número dos de Treball, però també -i sobretot- per la tardança a acceptar les condicions del rescat.

stats