CRISI DEL DEUTE
Crònica 22/02/2012

Grècia accepta la tutela d'Europa

Grècia pagarà un preu polític molt alt per evitar la fallida. A canvi dels 130.000 milions d'euros del rescat que es va aprovar ahir, l'eurozona sotmetrà a vigilància permanent el país, cosa que li restarà sobirania.

Laia Forès
3 min
SATISFACCIÓ GREGA 
 El ministre de Finances grec, Evànguelos Venizelos, va qualificar la jornada de "dia històric". Grècia rebrà 130.000 milions d'euros.

BRUSSEL·LESEls membres del govern grec no podran ni comprar tinta d'impressora sense el vistiplau de Brussel·les. L'acord del segon rescat de Grècia, signat pels ministres de Finances de l'eurozona ahir a la matinada, implica la cessió del país hel·lè d'una part de la seva sobirania a favor d'Europa. La desconfiança dels governs més rics de l'euro ha obligat les autoritats hel·lenes a acceptar una supervisió fiscal estricta de la Comissió Europea (CE) per garantir que el govern grec no malgasta els diners del rescat i posa en marxa totes les retallades i reformes pactades. Brussel·les enviarà a Atenes de manera permanent un grup d'inspectors que s'encarregaran d'estar a sobre del govern perquè faci els deures.

Grècia no ha vist cap més sortida que acceptar la pèrdua d'autonomia si volia evitar la fallida. En una altra reunió maratoniana -es va allargar fins a les cinc de la matinada-, l'eurozona va donar llum verda al segon rescat de Grècia. El país rebrà 130.000 milions d'euros en forma de crèdits (a Espanya li toca aportar-ne uns 16.600) i s'estalviarà almenys 107.000 milions més gràcies a les pèrdues que accepten els creditors privats. El govern hel·lè també s'ha hagut de comprometre a prioritzar el pagament del seu deute amb la creació d'un compte blindat dedicat a eixugar-lo. El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va qualificar el rescat "d'ajuda sense precedents".

Grècia estarà permanentment vigilada per Brussel·les, però podria no ser l'únic estat membre en aquesta situació. Els ministres van aprovar ahir un nou reglament per prevenir crisis que atorga poder a la CE per sotmetre a vigilància qualsevol soci de la moneda única que visqui una crisi i posi en perill l'estabilitat de l'eurozona. Els Vint-i-set també van donar llum verda a una normativa que limita l'especulació del deute sobirà, origen de l'actual crisi financera. Les dues mesures són un pas més en la política de millora de la governança europea. De moment, però, l'únic país sota tutela comunitària serà Grècia. L'acord del rescat inclou una sèrie de premisses com les següents.

Cessió de sobiraniaBrussel·les supervisarà permanentment el govern hel·lè

L'autonomia econòmica i fiscal de Grècia serà, a partir d'ara, gairebé inexistent. Els inspectors de la Comissió Europea s'instal·laran a Atenes i miraran amb lupa cada pas que faci el govern del país i l'obligaran a complir amb el pla de rescat, que inclou retallades, l'acomiadament de funcionaris, privatitzacions i la rebaixa de les pensions.

Prioritzar el deuteReduir el volum d'endeutament és clau per al futur del país

Eixugar l'elevadíssim nivell de deute, situat en un 160% del producte interior brut (PIB), és al capdavant de tot de les prioritats. Els socis europeus han decidit crear un compte corrent bloquejat on aniran a parar part dels diners del rescat. S'utilitzaran només per pagar el deute, fins i tot en el cas que Atenes es quedi sense diners per pagar sous. L'objectiu és que l'any 2020 el deute grec sigui del 120% del PIB. Grècia també haurà d'incloure a la seva Constitució una norma per garantir-ne el pagament.

Sector privatEls bancs accepten una quitança més important

Els creditors privats han acceptat perdonar a Grècia el 53,5% del valor nominal del deute grec, més del que s'havia previst. Les pèrdues reals dels bancs seran del 75%, fet que permet a Grècia reduir el deute en 107.000 milions d'euros. La xifra suposa un rècord en l'economia mundial i supera la reestructuració del deute que va viure Argentina.

Sector públicEl BCE s'implica de manera indirecta en el rescat

"Feta la llei, feta la trampa", diu la dita. És el que farà el Banc Central Europeu (BCE) i els bancs centrals dels 17 socis de l'euro. Mitjançant una argúcia jurídica, el BCE reinvertirà els beneficis dels bons grecs a ajudar el país. Els reguladors també han acordat rebaixar la taxa d'interès dels préstecs a Grècia.

Un tercer rescat?Dubtes sobre l'eficàcia de la nova ajuda a Grècia

S'acaba d'aprovar el segon rescat i ja hi ha rumors sobre la necessitat d'una altra ajuda. Per què podria fracassar el nou rescat? Algunes fonts apunten que l'ajuda servirà per evitar la fallida a curt termini, però que en pocs mesos el país tornaria a necessitar liquiditat. El cert és que l'èxit del pla europeu es basa en la creença que l'economia grega tornarà a créixer el 2014. I si això no passa?

Èxit del rescatBrussel·les és optimista respecte al futur del país

Els socis de l'euro no haurien aprovat el rescat si no pensessin que és l'empenta que necessitava Grècia per sortir del forat. El pla de rescat és "seriós" i "creïble", apunta la CE.

stats