CRISI DE L'EURO, INCERTESA POLÍTICA
Crònica 04/11/2011

Grècia allarga l'agonia

Grècia decideix avui el seu futur polític i, de rebot, el de l'euro. El primer ministre Papandreu se sotmet a una qüestió de confiança després d'anunciar que el referèndum sobre l'euro es podria no fer.

M. Vidal / L. Forès
3 min
Explicacions al pasok Tot i les divisions internes,  els diputats del partit de Iorgos Papandreu, el Pasok, van aplaudir ahir el primer ministre.

Barcelona / Canes.Grècia viu avui un doble compte enrere. L'un per al seu primer ministre, Iorgos Papandreu. L'altre per a la seva iniciativa de referèndum sobre el pla de suport a l'euro aprovat la setmana passada a Brussel·les. Si cau l'un, caurà l'altre, i tot podria passar avui mateix. El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, se sotmetrà al Parlament d'Atenes a una qüestió de confiança que, ahir a la nit, ningú no tenia clar si guanyaria. La curta majoria del seu partit, el Pasok (socialista), amb 152 diputats en una cambra de 300, va disparar tota mena d'especulacions.

La jornada va ser un anar i venir de trobades, declaracions i compareixences dels líders polítics grecs sota l'atenta mirada dels màxims mandataris europeus, molts dels quals van coincidir a la trobada que el G-20 fa entre ahir i avui a la ciutat francesa de Canes. Mentre a Atenes Iorgos Papandreu maniobrava com podia per buscar una sortida al que sembla que és el seu final polític, des de Canes el president francès, Nicolas Sarkozy, va llançar un dur advertiment: "L'explosió de l'euro és l'explosió d'Europa". Màxima pressió per a Grècia.

De bon matí una televisió grega va informar que dos diputats del Pasok havien decidit no donar suport al primer ministre, Iorgos Papandreu, en la votació de la qüestió de confiança. Amb la perspectiva de no superar-la, es van disparar els rumors sobre una dimissió imminent de Papandreu i la creació d'un govern d'unitat presidit per Lucas Papademos, un economista independent que va ser vicepresident del Banc Central Europeu.

Però Papandreu, en un consell de ministres extraordinari celebrat a migdia per tractar de la situació política al seu país, va excloure la possibilitat de plegar: "No puc permetre que hi hagi un buit de poder en un moment tan crucial", va dir. Això sí, es va mostrar disposat per primer cop a retirar la iniciativa de fer el referèndum si l'oposició es mostrava oberta al diàleg i donava suport a l'acord per salvar Grècia de la fallida pactat entre els 27 caps d'estat i de govern de la UE i que preveu, entre altres mesures, el perdó del 50 per cent del deute grec.

L'anunci de possible retirada de la iniciativa del referèndum va ser un primer alleujament per al president francès i la cancellera alemanya, Angela Merkel, que havien advertit la nit abans a Papandreu a Canes que mentre Grècia no aclarís si acceptava el pla de rescat no rebria ni un euro dels diners que necessita per evitar la fallida.

Que Papandreu plegui

Llavors va ser el principal partit de l'oposició, el conservador Nova Democràcia, qui va passar a tenir la pilota a la seva teulada. Aquest partit va proposar un camí alternatiu: que fos un govern temporal, format després de la dimissió de Papandreu, el que aprovés el pla de rescat per a Grècia abans de convocar eleccions anticipades. "Papandreu ha de plegar per formar un govern temporal de transició que doni per bo l'acord amb la UE i convoqui eleccions anticipades", va proposar el líder de Nova Democràcia, Antonis Samaras. "Papandreu fa xantatge, menteix i s'aferra al seu càrrec", va concloure Samaras. L'entesa semblava impossible.

La convocatòria d'eleccions anticipades encara és un escenari que Papandreu fa temps que va qualificar de "catastròfic", ja que, segons ell, amenaça el futur econòmic del seu país i portaria encara més inestabilitat política perquè els sondejos indiquen que cap partit no obtindria majoria i el país podria esdevenir ingovernable.

Però el que de moment ha esdevingut ingovernable és el Pasok, en què ahir se sentien iniciatives de tota mena. Tres ministres van donar suport a la via del govern d'unitat mentre que el ministre d'Economia, Evangelos Venizelos, va donar públicament per enterrada l'opció del referèndum -que havia defensat en un primer moment- sense ni tan sols esperar les negociacions amb l'oposició que va anunciar Papandreu. "Un referèndum és el que el país no necessita", va assegurar una font pròxima al ministre.

Davant d'aquest gestos, Papandreu va fer ahir una crida a la desesperada als seus: "El vot de la qüestió de confiança és de vital importància. Ens permetrà avançar i donar estabilitat al nostre grup parlamentari independentment dels pactes als quals arribem amb l'oposició", va concloure.

La incertesa sobre el que faran avui alguns dels diputats socialistes va portar Iorgos Papandreu a forjar un pacte amb els homes forts del seu partit, que va avançar ahir a la nit l'agència Reuters, segons el qual ell cediria el poder a un nou executiu d'unitat si tots els seus diputats li donaven suport i superava la votació d'avui divendres. "L'objectiu és salvar al màxim el Pasok", va dir una font coneixedora de les negociacions.

stats